Celjska odvetniška pisarna Boruta Sokliča bi se lahko kaj kmalu znašla v konfliktu interesov. Letos je namreč začela sodelovati s sladkogorsko Palomo, za katero je med drugim pripravila pravno mnenje o vnovični privatizaciji. A hkrati je odvetniška pisarna začela sodelovati še s podjetjem Radeče papir Nova. Njegovi lastniki pa se po nakupu zemljišč in proizvodnih zmogljivosti iz stečajne mase Radeče papirja zanimajo ravno za nakup Palome.

Predsednik Palominega nadzornega sveta Boštjan Gorjup, ki je pred dnevi v centrali BSH v Münchnu prevzel mesto direktorja financ in kontrolinga za evropsko regijo, je potrdil, da je Paloma začela sodelovati s Sokličem. Po njegovih besedah se je vodstvo družbe za ta korak odločilo zato, ker zdaj že nekdanja odvetniška pisarna, s katero je družba sodelovala, v raznih sodnih postopkih ni bila uspešna (tudi v tožbah proti nekdanji predsednici uprave Mateji Perger). Za Palomo je Soklič izdelal tudi pravno mnenje o skorajšnjem privatizacijskem postopku, je še pojasnil Gorjup. Koliko je Paloma letos že plačala Sokliču, Gorjup ni želel povedati, po naših informacijah pa znaša znesek okoli 50.000 evrov.

Tudi Igor Rakuša, ki je v Slovenijo pripeljal arabski sklad Emkaam Investments, kupca premoženja podjetja Radeče papir v stečaju, je potrdil, da je z odvetniško pisarno Boruta Sokliča nedavno začelo sodelovati podjetje Radeče papir Nova. »Sokliča smo najeli, ker je v povezavi z nakupom Radeče papirja odprtih še več zadev. Med drugim je s premoženja družbe treba izbrisati več hipotek, pri čemer so tovrstni postopki dolgotrajni. Zaradi vknjiženih hipotek pa imamo pri bankah težave s pridobivanjem obratnega kapitala.« O tem, da Soklič sodeluje tudi s Palomo, za nakup katere se zanima Emkaam, Rakuša, kot je zatrdil, ne ve prav nič.

Ker zastopa dve stranki – Palomo in njenega možnega prevzemnika – nas je zanimalo, kako v odvetniški pisarni Boruta Sokliča komentirajo morebitni konflikt interesov. »V postopku privatizacije Palome smo pripravili zgolj izhodiščno pravno mnenje, vezano na konkretno pravno vprašanje, pri izvedbi samega postopka pa ne sodelujemo. Posledično pri dogovorih oziroma pogajanjih nismo prisotni, prav tako nam niso poznani potencialni kupci družbe,« so odgovorili v odvetniški pisarni.

Začetek privatizacijskega postopka lahko sicer pričakujemo v kratkem. Po naših informacijah so v Palomi že izbrali finančnega svetovalca, ki bo usmerjal privatizacijo. Za katero podjetje gre, Gorjup ni želel razkriti, prav tako na naša vprašanja ni odgovoril predsednik Palomine uprave Tadej Gosak. V prvi fazi bo Paloma, ki je v 70-odstotni lasti državnega podjetja PDP, poskušala poiskati dokapitalizatorja družbe. Za zdaj še ni znano, kolikšna dokapitalizacija bo predvidena in kolikšen lastniški delež bo v družbi lahko pridobil morebitni vlagatelj. Če se bo ta scenarij uresničil, pa je po določenem obdobju predviden lastniški izstop države iz Palome, smo izvedeli neuradno. Med možnimi strateškimi partnerji družbe se tako kot v preteklih propadlih privatizacijskih postopkih omenjata slovaška družba SHP (Slovak Hygienic Paper) in srbski Drenik ND.

Pod taktirko Gosaka, ki je vodenje prevzel pred enim letom, se je Paloma po več letih poslovanja z izgubo lani izkopala iz rdečih številk. Pri tem gredo družbi na roke tudi nizke cene celuloze. V letošnjem letu v Palomi načrtujejo štiriodstotno rast prihodkov od prodaje, tako da naj bi jih dosegli 88 milijonov evrov, čisti dobiček pa naj bi znašal slabe tri milijone evrov. Čeprav se Paloma spopada s finančnimi težavami, do tega, da postane dolgoročno delujoče podjetje, pa je še dolga pot, naj bi si po naših informacijah Gosak pred kratkim prek poslovnega najema omislil novo vozilo BMW X1. Te navedbe smo želeli pri njem preveriti, vendar nismo bili uspešni.