V spor med lastniki uspešne podgrajske družbe Plama-Pur je sedaj poseglo tudi višje sodišče, ki je v večji meri pritrdilo lastniku mirnske Dane Francu Frelihu. Ta že skoraj dve leti bije sodni boj s holdingom AG Aleša Musarja, Roka Habinca in Marka Koniča, ki so ga kmalu po končanem prevzemu izrinili iz Plame-Pur.

Toda zdaj je holdingu AG celo višje sodišče naložilo, da mora spoštovati delničarski sporazum, po katerem bi morala imeti oba tabora lastnikov v lasti enako število delnic. Temu so se doslej vztrajno upirali v AG, ki je po končanem prevzemu v lasti obdržal 50 odstotkov plus eno delnico, manjši paket delnic pa prodal celovški Zvezi bank. Sodišče so poskušali prepričati, da je bil delničarski sporazum sklenjen med Frelihovimi podjetji in črnogorsko družbo za upravljanje Moneta, AG pa naj bi k dogovoru zgolj pristopil. Ker je Moneta po njihovih navedbah že v začetku leta 2012, torej še preden je bil prevzem Plame-Pur uradno sploh končan, odstopila od delničarskega sporazuma, naj torej ta ne bi več zavezoval niti njih. Toda odvetniški pisarni Mira Senice, ki je v sporu zastopala AG, na sodišču ni uspelo dokazati niti, da je bila odpoved sporazuma kadar koli sploh vročena Frelihu oziroma njegovim podjetjem. Po ocenah sodišča pa je to tudi nepomembno. »Četudi bi se izkazalo, da je Moneta odpovedala delničarski sporazum, bi bila tožena stranka (AG, op. p.) zavezana k spoštovanju njegovih določil,« so prepričani na višjem sodišču.

Frelih in njegovi družbi Plasta in Termoplasti-Plama zahtevata, da jim AG izroči manjkajoče delnice in spoštuje delničarski sporazum. Višje sodišče je tako AG prepovedalo razpolaganje s stotimi delnicami Plame-Pur, v kratkem pa naj bi novo obravnavo razpisali tudi na prvostopenjskem sodišču. To bo moralo sedaj odločiti, ali oziroma na kakšen način bo moral AG del svojih delnic Plame-Pur prodati Frelihu.

A tudi morebiten uspeh Freliha ne bi bistveno spremenil razmerij moči v Plami-Pur. Odločilen glas v podgrajski družbi bi namreč v tem primeru dobila celovška Zveza bank, ki bi s svojimi delnicami holdingu AG lahko zagotovila večino glasov. Tega se očitno zaveda tudi Frelih. Prepričan je namreč, da Zveza bank deluje usklajeno z AG, vendar pa je višje sodišče ocenilo, da mu tega ni uspelo v zadostni meri dokazati. Po ocenah sodišča zgolj to, da je banka solastnica AG in da jo je na eni od skupščin zastopala izvršna direktorica AG Marjana Drame, še ne zadošča za ugotovitev, da gre za povezani osebi.

Višje sodišče pa je medtem razveljavilo tudi prepoved obremenitve delnic Plame-Pur, saj so v AG te že pred časom zastavili za posojilo Sberbank. Po dostopnih podatkih utegne AG v kratkem to posojilo v celoti odplačati in s tem tudi sprostiti zastavne pravice na delnicah Plame-Pur. Pred kratkim jim je namreč Plama-Pur izplačala za še dodatnih 1,25 milijona evrov dividend, medtem ko so Frelih in njegova podjetja namesto denarja dobili kar 20-odstotni delež proizvajalca plastične embalaže Termoplasti-Plama.