V ZSSS in njenem Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG) so v pismu, pod katero sta se podpisala predsednik zveze Dušan Semolič in sekretarka sindikata KNG Sonja Kos, spomnili, da je bila predsednici sveta delavcev in podpredsednici sindikata v Heliosu Jani Poljanšek minuli teden vročena obdolžitev pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Napad in grožnjo vsem predstavnikom zaposlenih

»V dokumentaciji je sicer zapisana vrsta zelo hudih obdolžitev, a dejstvo je eno samo - Jani Poljanšek grozi izredna odpoved delovnega razmerja zato, ker je postavljala vprašanja glede prevzema Heliosa s strani podjetja Ring International in ker je opravljala svoje delo varuha pravic delavk in delavcev,« so poudarili.

Takšno ravnanje uprave Heliosa po njihovih besedah predstavlja napad in grožnjo vsem predstavnikom zaposlenih in sindikalnim zaupnikom družb v skupini Helios oz. celo neposreden napad na sindikalno delo v Sloveniji ter na pravice zaposlenih. »Napad na Jano Poljanšek je napad na vse nas! Je napad na pravice zaposlenih, na dostojanstvo delavcev. Je napad kapitala na ljudi,« so prepričani.

Prekinili socialni dialog in zagrozili s stavko

Konferenca sindikatov kemične, nekovinske in gumarske industrije družb skupine Helios je upravi Heliosa dala vedeti, da bo v primeru, da Poljanškovi ne prekliče postopka izredne odpovedi zaposlitve, uporabila vsa sindikalna sredstva, vključno s stavko. Prav tako bo do tedaj prekinila socialni dialog.

Ob tem so v ZSSS in sindikatu KNG politični vrh in varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer opozorili na njihovo odgovornost za ukrepanje. »Kajti ne moremo si privoščiti, da bo politični vrh kar tiho ob vseh teh dogodkih,« so pojasnili.

Ministrstvo ni vložilo kazenske ovadbe

ZSSS in sindikat KNG sta o dogajanju obvestila tudi Evropsko konfederacijo sindikatov ter sindikalno konfederacijo IndustriALL na globalni in evropski ravni. Sindikat KNG je ob tem zaprosil za razpoložljive informacije o stanju in delovanju prevzemnikov Heliosa v prevzetih družbah v drugih državah ter o posledicah njihovih prevzemov in posledicah finančnega sodelovanja prevzemnikov s skladi rizičnega kapitala.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sicer kljub drugačni napovedi ni vložilo kazenske ovadbe v zvezi s postopkom prevzema domžalskega Heliosa s strani avstrijske skupine Ring International. Pričakuje pa, da bodo pristojni organi proučili in ocenili dvome v skladnost prevzema z zakonodajo. Na ministrstvu pričakujejo, da se v Heliosu vzpostavi socialni dialog.