Povprečna letna deflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je bila septembra 0,1-odstotna.

Cene so se v letni primerjavi najbolj znižale v skupini komunikacije (-3,4 odstotka). Navzdol so šle tudi v skupinah stanovanjska oprema (-2,1 odstotka), obleka in obutev (-1,2 odstotka), zdravje in prevoz (v obeh skupinah -0,9 odstotka), stanovanje (-0,7 odstotka) ter hrana in brezalkoholne pijače (-0,4 odstotka).

Podražitve so bile medtem v skupinah alkoholne pijače in tobak (+3,8 odstotka), raznovrstno blago in storitve (+1,7 odstotka), izobraževanje ter gostinske in nastanitvene storitve (v obeh skupinah +0,7 odstotka) ter rekreacija in kultura (+0,1 odstotka).

Javnofinančni primanjkljaj ob polletju pri 5,5 odstotka BDP

Javnofinančni primanjkljaj je v prvi polovici leta ocenjen na 996 milijonov evrov oz. 5,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). To je precej manj kot pred letom dni, a le zaradi takratnih izdatkov za sanacijo bank, ki jih v začetku tega leta ni bilo. Javni dolg je konec letošnjega junija znašal 77,9 odstotka BDP.

Primanjkljaj brez stroškov finančne krize je v letu 2014 praktično enak kot v letu 2013, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal strokovnjak za nacionalne račune na državnem statističnem uradu Andrej Flajs.

Za sanacijo bank je namreč država v prvem polletju lani dala 443 milijonov evrov oz. 2,5 odstotka BDP. Če teh številk ne bi upoštevali, bi primanjkljaj v prvi polovici leta 2013 znašal 5,7 odstotka BDP, letos v istem obdobju pa le pet milijonov evrov manj, to je omenjenih 5,5 odstotka BDP.