V ozadju ponedeljkovega nočnega strelskega napada na mariborskega taksista Danijela Robnika, širši javnosti najbolj znanega kot solastnika družbe Grep, ki je gradila Stožice, so po naših informacijah posli v hrvaški Luki Zadar.

Kdo je stregel po življenju Robnika, uradnega lastnika družbe, ki upravlja pristanišče v Zadru, in kdo je bil naročnik akcije, ni znano. Za zdaj je jasno le, da jo je Robnik v napadu, ki naj bi bil opozorilne narave, pred hišo v naselju Hrastje pri Mariboru odnesel brez poškodb. Okoli Luke Zadar se že več let pojavljajo imena političnih veljakov, lobistov in drugih vplivnežev iz Hrvaške in Slovenije. V presečišču njihovih interesov je vprašanje, kdo bo prihodnjih 25 let obvladoval enega večjih jadranskih pristanišč. S tem bo imel tudi nadzor nad nekaj sto tisoč tonami raznovrstnega blaga, ki na leto pride in zapusti njegove skladiščne prostore.

Izginilo 15 milijonov evrov NLB

Pred Robnikom je Luko Zadar obvladovalo skrivnostno podjetje Manus v lasti poslovneža Veljka Bubića iz Zadra. Ta je denar za lastninjenje dobil pri danes bankrotirani Nadškofiji Maribor. Petnajstmilijonsko posojilo, ki ga ni nikoli vrnil in s katerim je leta 2007 kupil luko, mu je odobrila družba I.J. Storitve Roze Mlakar Kukovič, nekoč vidne finančnice iz krogov blizu nadškofije. Ta si je sredstva izposodila od Zvona Dva Holdinga. Financer operacije, ki so jo vpleteni izpeljali prek posrednikov, je bila NLB. Pri tem je pomemben podatek, da je bil zastopnik Luke Zadar tudi Janko Jurca, ki je dober prijatelj nekdanjega člana uprave NLB Alojza Slavka Jamnika in znan po več drugih velikih nasedlih nepremičninskih poslih na Hrvaškem.

Dokler je cerkveni poslovni imperij kljuboval stečaju, je Manus brez težav držal lastništvo v Luki Zadar. Po finančnem zlomu cerkvenih financ so vpleteni našli novega lastnika. Še preden bi Luka Zadar prišla v stečajno maso, kjer bi jo prodajali na dražbi, jo je potihoma odpeljal lastnik taksi službe Taxi Plus Maribor. Po seriji poslov med podjetji, ki jih je obvladoval Robnik, je njegovo zagrebško podjetje Diluculo postalo novi 57-odstotni delničar Luke Zadar. Zanjo je po lastnih navedbah plačalo 1,26 milijona evrov, ki naj bi jih Robnik zaslužil kot varnostnik v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih. Kljub temu naj ne bi družba I.J. Storitve, ki je danes v stečaju, v zameno prejela niti evra, saj je kupnina obtičala pri posredniku, za katerim so pozneje izginile vse sledi.

Robnik s silo prevzel nadzor v Luki Zadar

Sledil je Robnikov obračun z zdaj že nekdanjim vodstvom Luke Zadar. Upravljalski nadzor v hrvaški družbi je namreč prevzel šele po tistem, ko je zamenjal nadzornike, eden zadnjih odstavljenih pa je bil Arsen Marin. Ta je odgovorne za sporno lastninjenje Luke Zadar tudi kazensko ovadil. Namesto njega je Robnik v nadzorni svet imenoval Mihaela Budimirja, ki je tudi prevzel njegovo vodenje. Šlo naj bi za lastnika zagrebške restavracije Jarunski dvori in veterana hrvaške osamosvojitvene vojne, tesno povezanega z generalom Antejem Gotovino. Novi direktor Luke Zadar je januarja postal Jurica Kešina, strokovnjak za gospodarsko pravo in stečajni upravitelj.

Ko so Robnikov prevzem Luke Zadar, v katerem naj bi NLB oškodovali za skoraj 20 milijonov evrov, vzeli pod drobnogled še slovenski organi pregona, so našli utemeljene sume kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Robniku, ki zanika nepravilnosti, grozi do pet let zaporne kazni.

Veliko sovražnikov v kriminalnem podzemlju

Kljub temu je Mariborčan pred kratkim poskrbel za nov prepis lastništva Luke Zadar. To je razkrila šele delniška knjiga, ko je hrvaška družba v začetku tega meseca uvrstila delnice na Zagrebško borzo. Tako je delnice prenesel na borznoposredniško hišo Hita-Vrijednosnice (30 odstotkov) in Podravsko banko (24 odstotkov). Robnik zagotavlja, da njegovo podjetje Diluculo ostaja lastnik teh delnic. Dejansko jih je le prepisal na fiduciarne račune, da bi jih lažje uvrstil na borzo. Navsezadnje je na njih še vedno vpisana prepoved razpolaganja, ki jo je zahtevalo slovensko tožilstvo, nam je včeraj pojasnil Robnik.

Robnik medtem noče ugibati, kdo in zakaj mu je skušal vzeti življenje. Dejstvo je, da ima Mariborčan veliko prijateljev in sovražnikov v gospodarskem in kriminalnem podzemlju. Večje zanimanje javnosti je lastnik podjetja Taxi plus doživel, ko je lani od avstrijskih skladov Supernova in MTK prevzel četrtinski lastniški delež graditelja Stožic podjetja Grep.

Za las zgrešil obilno telo

Če je strelec skušal najbolj znanega taksista na Slovenskem zgolj prestrašiti, je moral imeti ostrostrelske sposobnosti. Projektili, ki so prebili beli rover, s katerim se je Robnik v ponedeljek ob 23.15 pripeljal domov, so namreč voznikovo obilno telo zgrešili za nekaj centimetrov.

Robnik se je zvečer vračal s službene poti domov v Hrastje pri Mariboru. Ob makadamski poti do hiše je opazil neznanca, nekaj mu je mahal in pomislil je, da potrebuje pomoč. A ta moški manjše postave ni potreboval pomoči, nenadoma je namreč iztegnil roko in s približno metra razdalje večkrat sprožil pištolo. Ena krogla je prebila stransko šipo, ki se je razletela, druga je prebila zadnja leva vrata, tretja pa je končala v blatniku.

Robnik je pritisnil na plin in z domačega dvorišča poklical policijo, ki je nemudoma sprožila preiskavo. Storilec je medtem izginil v neznano, policijsko iskanje s službenim psom ni bilo uspešno. So pa policisti na prizorišču streljanja našli tri tulce.

Uradna pojasnila so tačas še zelo skopa. »Do zdaj neznani storilec naj bi takrat s strelnim orožjem poškodoval vozilo 40-letnega domačina. V dogodku ni bil nihče ranjen. Kriminalisti še vedno opravljajo ogled, poteka pa tudi intenzivna kriminalistična preiskava. Do prijetja osumljenca novih informacij ne bo na voljo,« je včeraj sporočil Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor.