Bratuškova je v izjavi za medije v Kranju danes poudarila, da se ji potem, ko je vlada prejšnji teden razpravljala o postopku prodaje Mercatorja, zdi prav, da pojasni svoje stališče glede tega postopka. Kot je izpostavila, gre za največje slovensko podjetje, s katerim je neposredno povezanih 10.000 delovnih mest, posredno pa 30.000, zato je od poslovanja Mercatorja odvisnih »ogromno slovenskih družin«.

Ne smejo ponoviti napake, ki sta jo storila Janša in njegova vlada

Kot je izpostavila premierka, ki opravlja tekoče posle, se postopek prodaje Mercatorja vleče že več kot leto dni, »kar nas navdaja z zaskrbljenostjo«. Še bolj problematično pa se ji zdi dejstvo, da se pogoji tekom prodaje spreminjajo.

Organi NLB, ki je največja v konzorciju prodajalcev Mercatorja, morajo svojo odločitev sprejeti s popolno in veliko odgovornostjo, je poudarila Bratuškova. »Ne smejo narediti napake, ki sta jo napravila Janez Janša in njegova vlada leta 2005, ko so Mercator prodali kupcem, ki za to niso imeli sredstev na računih,« je menila. Poudarila je, da zaradi takratne »prodaje pod mizo« danes ni vlada tista, ki prodaja Mercator.

Odhoda Medje ne more zahtevati

Premierka je bila kritična do NLB, ki »nerazumljivo« vladi oziroma Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) ni hotela posredovati dodatnih informacij o postopku prodaje Mercatorja Agrokorju. Na vprašanje, ali bo zahtevala odhod Janka Medje z vrha NLB, pa je izpostavila, da ne Alenka Bratušek ne vlada tega ne moreta narediti.

»SDH je upravljavec premoženja in s sklepom vlade smo jim naložili, da z vso skrbnostjo spremljajo postopek,« je spomnila. »Je pa zelo neodgovorno, da NLB ni želela posredovat podatkov o samem procesu prodaje,« je še dodala.

Odgovorni v NLB morajo glede prodaje Mercatorja »pretehtati svojo odločitev, tekom postopka ne smejo spreminjati pogojev prodaje in morajo zagotoviti, da bo prodaja izvedena transparentno in s sredstvi in ne z dolžniškim kapitalom«, je še sklenila odhajajoča premierka.

Medja spomnil na zaveze države Bruslju

Predsednik uprave NLB Janko Medja je spomnil na jasne zaveze države Bruslju glede umika NLB iz nestrateških naložb in nevmešavanja v vodenje banke. Kot bančnik ne misli javno razpravljati o transakciji. »Mislim, da bi se morali tega držati tudi politiki,« dodaja. Zatrdil je, da ima vsak državljan pravico imeti mnenje o Mercatorju in prodaji več kot polovice največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju. Ob tem je pojasnil, da kot bančnik tega mnenja javno ne izraža, ker banka sodeluje v postopku, sam pa se je iz tega postopka izločil. »Mislim, da bi se morali enakega načela držati tudi politiki,« je bil jasen. Pri tem je spomnil na »zelo jasne« zaveze, ki jih je v zameno za soglasje k državni pomoči za NLB decembra lani vlada dala Evropski komisiji.

Te zaveze pravijo, da se mora NLB umakniti iz nestrateških naložb in da bo država v banki izvajala korporativno upravljanje po najvišjih standardih in brez vtikanja v vodenje banke, je nadaljeval. »Malo čudno je, da se pol leta pozneje odpira določene teme,« je dejal Medja in se vprašal, zakaj potem sploh takšne zaveze Bruslju.

Medja se s premierko strinja, banka pa po njegovih zagotovilih že zdaj deluje z maksimalno možno skrbnostjo. Uprava je po njegovih besedah najprej odgovorna do banke in njenih rezultatov, kolikor je mogoče, pa pri tem upošteva tudi širše okolje.

Jazbec: Tveganja obvladljiva v primeru prodaje in neprodaje

»Tveganja v nobenem primeru niso takšna, da bi kakorkoli ogrozila finančno stabilnost in delovanje bank,« je prepričan guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. »Tveganja ob morebitni prodaji ali neprodaji skupine Mercator so vsaj z vidika Banke Slovenije ocenjena. Za Banko Slovenije je ključno predvsem, kaj se bo dogajalo tako ob prodaji kot neprodaji z vidika posamezne stabilnosti bank, ki so udeležene v postopku prodaje Mercatorja,« je na novinarski konferenci, sicer namenjeni prvi seji odbora za finančno stabilnost, dejal Jazbec.

»To so odločitve poslovne banke in poslovnih bank, ki sodelujejo v konzorciju, ki je na eni strani obravnaval reprogram dolgov skupine Mercator in na drugi strani morebitno prodajo ali neprodajo potencialnemu kupcu,« je še dejal Jazbec.

Dodatne informacije o postopku prodaje Mercatorja?

Na skupščini banke bi v skladu s sklicem predstavnik države, ki je edina lastnica banke, med drugim odločal o podelitvi razrešnice vodstvu banke, imenovanju novega člana nadzornega sveta, ki bi nadomestil Franceta Arharja, in spremembah statuta banke. Razlogi za odlog skupščine za zdaj niso znani.

Neuradno pa je bilo slišati, da naj bi država oz. Slovenski državni holding (SDH) kot upravljalec državnih naložb utegnila na skupščini od uprave banke pod vodstvom Janka Medje zahtevati tudi dodatne informacije o postopku prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

Te bi moral SDH vključiti že v poročilo o postopku prodaje največjega slovenskega trgovca, ki ga je zahtevala vlada, a naj bi mu Nova Kreditna banka Maribor dala nekaj podatkov, NLB pa ne.

ZSSS ena najglasnejših nasprotnic prodaje deleža Mercatorja

K obravnavi te točke so pozvali tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je ena najglasnejših nasprotnic prodaje 53-odstotnega lastniškega deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju.

Zahtevali so, naj uprava NLB v skladu z odločitvijo skupščine najpozneje v roku osmih delovnih dni pripravi celovito poročilo o poteku prodaje Mercatorja sistemu Agrokor z vidika vloge NLB v postopku ter vanj vključi celovito oceno tveganj v prodajnem postopku. V vmesnem času pa naj uprava NLB zadrži vse aktivnosti v zvezi s prodajo Poslovnega sistema Mercator.