Delničarji pokojninske družbe Skupna, ene največjih v državi, letos po dolgem času ne bodo videli dividend.

Skupna, ki jo že dalj časa pretresajo množični izstopi zavarovancev in dvigi več deset milijonov sredstev, je namreč lani zaradi nepričakovanega izbrisa podrejenih obveznic podržavljenih bank in s tem povezanih visokih odpisov ustvarila rekordno izgubo. Presegla je pet milijonov evrov.

Zato bodo Zavarovalnica Triglav, NLB, Gorenjska banka in drugi lastniki na skupščini avgusta letos odločali o predlogu, naj se negativni rezultat pokrije v breme preteklih dobičkov. Do zdaj je bila Skupna eden najdonosnejših upravljalcev pokojninskih skladov. Leta 2011 je podvojila dobiček na 2,5 milijona evrov, leto zatem pa ga je še povečala na 3,25 milijona evrov. Vse to ob prihodkih v višini šest milijonov evrov. Temu primerno je bilo izplačilo dividend. V dveh letih jih je Skupna delničarjem izplačala za kar 3,7 milijona evrov.

V pokojninski družbi, v kateri za dodatno pokojnino varčuje skoraj 60.000 ljudi, hkrati poudarjajo, da iz osnovne dejavnosti ustvarjajo dobiček. Kolikšen je, bo razvidno po objavi poslovnih rezultatov, s katerimi se bodo na prihajajoči skupščini seznanili delničarji. Član uprave Skupne Peter Krassnig kljub slabim rezultatom miri, da so zavarovanci v skladu s pokojninskimi načrti dobili na osebne račune pripisano zajamčeno donosnost, ki je za lani znašala 1,94 odstotka. Poudarja tudi, da je Skupna konec leta izkazovala presežek nad potrebnim kapitalom. »Dokapitalizacija zato ni potrebna, točke tudi ni na dnevnem redu skupščine,« je povedal Krassnig.

Toda ne gre spregledati dejstva, da so v Skupni leto 2013 začeli z »le« 7-milijonsko kapitalsko rezervo. Večino tega so pobrale slabitve podrejenih bančnih obveznic. V njenih bilancah se skriva še ena potencialna bomba – podrejene obveznice Banke Celje. V vrednostnih papirjih, ki jim ravno tako grozi izbris, ima Skupna po zadnjih razpoložljivih podatkih ujetih za kar osem milijonov evrov sredstev.