Čeprav so pristojni organi že pred letom dni skušali ugotoviti obseg premoženja nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Uroša Rotnika, imajo s tem nemalo težav. Še vedno namreč ni natančno jasno, s koliko gotovine sploh razpolaga Rotnik in kako jo je pridobil. Medtem ko je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) že pred časom od tožilstva zahtevala finančno preiskavo zoper Rotnika, se je ta spravil nad Durs. Tam so po njegovem obrazec prijave premoženja, ki ga je predložil, ponaredili.

Že oktobra lani smo v Dnevniku razkrili nekatere podatke iz prijave premoženja, ki jo je Rotnik Dursu poslal maja lani. V njej je med drugim navedel, da ima v sefu v eni od poslovalnic bank v Velenju za 3,3 milijona evrov gotovine. Ta podatek je Rotnik, ki je v osmih letih vodenja TEŠ prejel skupno okoli 880.000 evrov bruto dohodkov, javno sprva zanikal. A na laž ga postavljajo dokumenti KPK iz postopka ugotavljanja Rotnikovega premoženjskega stanja. Iz njih je razvidno, da je nekdanji prvi mož TEŠ znesek gotovine, ki ga je prijavil Dursu (torej 3,3 milijona evrov) junija lani potrdil tudi kriminalistom, ko so ti na njegovem domu v Šoštanju opravili hišno preiskavo. Če gre verjeti Rotniku, gotovine takrat ni imel več v sefu. »Skupaj (s kriminalisti, op. p.) smo odšli tudi v poslovalnico NLB v Velenje, kjer pa v mojem sefu niso našli nobenega denarja,« je dejal Rotnik.

Kako je kopnela Rotnikova gotovina

Toda v davčnem postopku je Rotnik ploščo obrnil. Že oktobra 2013 ga je Durs znova povabil na pogovor. Rotnik je davčnemu inšpektorju dejal, da podatek o 3,3 milijona evrov ni točen. V resnici – tako Rotnik – ima »le« za dva milijona evrov premoženja: polovico tega v gotovini ali na banki, polovico pa naj bi prejel leta 2012 s prodajo vrednostnih papirjev. Kam je torej izginili dober milijon od 3,3 milijona evrov, ki jih je prijavil nekaj mesecev pred tem? Gre za denar, ki ga je Rotnik po lastnih navedbah vračal staršem, »vendar je predvideval, da bo nekoč njegov«.

Mesec dni pozneje spet nova zgodba. Novembra je Rotnik Dursu razložil, da ima »le« še za 1,2 milijona evrov premoženja, od tega veliko večino v gotovini, ki da jo je dobil s prodajo vrednostnih papirjev. Na novem razgovoru je Rotnik zatrdil, da je najprej Dursu res prijavil 3,3 milijona evrov gotovine, a je nato znesek preklical. Zakaj? Ker da je imel v času prijave premoženja Dursu dejansko 300.000 evrov gotovine. Kljub temu davkarije ni prepričal. Durs je še istega meseca na Rotnikovi hiši vpisal zaznambo, ki mu prepoveduje, da nepremičnino proda ali zastavi za posojilo. Na več sklepov za začasno zavarovanje premoženja, ki jih je vložil Durs, se je Rotnik pritožil. Razlog: kot je navedel v dopisu, ki ga je decembra poslal na KPK, je Durs ponaredil obrazec prijave premoženja.

Na Dursu teh navedb včeraj niso želeli komentirati, kar so utemeljili z davčno tajnostjo postopkov. Toda težave z Rotnikom so imeli tudi na KPK. Tej je Rotnik kot novoimenovani direktor Komunalnega podjetja Velenje februarja lani v prijavi premoženja poročal, da ima v lasti 980.000 evrov gotovine. Ponovimo, le tri mesece pozneje je v prijavi Dursu navedel za več kot dva milijona evrov višji znesek. Če torej povzamemo, je Rotnik v slabem letu dni trem institucijam (Dursu, policiji in KPK) vsakič znova sporočal drugačne podatke o obsegu svojega premoženja. Tudi zato je KPK v poročilu o ugotovitvah nadzora nad Rotnikovim premoženjskim stanjem zapisala, da so izjave nekdanjega direktorja TEŠ »neprepričljive in neverodostojne«.

V dveh dneh z računa dvignil milijon evrov

»Nesporno je ugotovljeno, da je zavezanec po tistem, ko je bil seznanjen, da različni organi preverjajo njegovo premoženjsko stanje, začel spreminjati izjave, zanikal zneske gotovine, ki jih je prej sam potrdil v pisnih izjavah, in navajal različne zneske gotovine, ki se ne ujemajo s prvotno prijavljenimi,« je zapisala KPK, ki je Rotnika konec oktobra neuspešno vabila na razgovor.

Poleg večno spreminjajočega se zneska gotovine, ki jo ima v lasti Rotnik, bo moral slednji v več postopkih, kot kaže tudi v finančni preiskavi, pojasniti njen izvor. Medtem ko kriminalisti sumijo, da bi se lahko v njih skrivala tudi domnevna provizija, ki naj bi jo pri dobavi tehnološke opreme za TEŠ6 plačal Alstom, Rotnik ves čas zatrjuje, da njegovo zajetno premoženje izhaja iz delniških poslov na območju nekdanje Jugoslavije. Samo med aprilom 2007, ko je TEŠ Alstomu in Siemensu poslala dokumentacijo iz razpisa za opremo, in septembrom 2007, ko so v Šoštanju že podpisali rezervacijsko pogodbo z Alstomom, naj bi Rotnik po ugotovitvah kriminalistov na eno od bank prinesel več kot 300.000 evrov gotovine. Istega leta je kupil stanovanji v apartmajskem naselju v Moravskih Toplicah in na Krku. Za obe nepremičnini naj bi odštel skupno 270.000 evrov. Po podatkih KPK je Rotnik v dveh dneh julija 2012 (takrat sta vlada in državni zbor odločala o državnih poroštvih za projekt TEŠ6) skupaj dvignil za milijon evrov gotovine.

»Izvor mojega premoženja, razen plač, ki sem jih prejemal kot zaposleni v TEŠ, nima nobene zveze s TEŠ6,« nam je že pred časom zatrdil Rotnik. Za pojasnila v zadnjih dveh dneh ni bil dosegljiv.