Banka Celje je nared za začetek postopka pripojitve k Abanki Vipi. Obe banki sta v 100-odstotni lasti države, po Abanki pa je dogovor o prenosu na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) včeraj sklenila še celjska banka. Nova bančna skupina, ki naj bi nastala okoli Abanke in predvidoma tudi ohranila njeno ime (načrt naj bi predvideval pripojitev Banke Celje, ne združitve obeh bank), bo z mesta druge največje slovenske bančne skupine izrinila Novo KBM. Novonastala bančna skupina bo imela v skladu s sedanjimi načrti po naših informacijah 300 zaposlenih manj, kot jih imata zdaj obe banki skupaj, to je nekaj več kot 1300, zaprla pa bo tudi od osem do dvanajst poslovalnic.

V nastajajočo bančno skupino je država doslej vložila okoli 780 milijonov evrov, hkrati pa slabi banki za nakup slabih terjatev Abanke in Banke Celje izdala še za več kot pol milijarde evrov poroštev. Tako je vlada včeraj kot skupščina DUTB soglašala z zadolžitvijo slabe banke z državnim poroštvom v višini 127 milijonov evrov, kolikor naj bi ta porabila za odkup slabih terjatev od Banke Celje. Še prej je država banko dokapitalizirala s 190 milijoni evrov, pri čemer je namenila banki 95 milijonov v denarju, še dodatnih 95 pa v državnih obveznicah. Za slabe terjatve Abanke je DUTB plačala 423,8 milijona evrov v obveznicah z državno garancijo, še prej pa je država banko dokapitalizirala s 348 milijoni evrov v denarju in 243 milijoni evrov v državnih obveznicah. V Abanko in Banko Celje je država poleg za 550,8 milijona evrov izdanih državnih poroštev DUTB tako vložila že 443 milijonov evrov denarja in za 338 milijonov evrov državnih obveznic. Vložek naj bi se državi poplačal s kasnejšo prodajo novonastale bančne skupine. Vlada je v državni zbor že poslala predlog za soglasje k prodaji združene banke, do kdaj se je država Bruslju zavezala banko prodati, pa ni znano.

DUTB si bo morala medtem svoj vložek povrniti s prodajo slabih terjatev. Od Abanke je DUTB odkupila za nekaj manj kot 70 milijonov evrov terjatev do obeh Zvonov, 29-milijonsko terjatev do Goričanov, 38-milijonsko terjatev do Merkurja, na seznamu pa so tudi vsi gradbinci, od koprskega CPK, CM Celje, Gradisa Celje, graditeljev ljubljanskih Stožic (Energoplan, Grep, Gradis skupina G) do Imosa, Kraškega zidarja, SCT, Vegrada in novomeškega CGP, če naštejemo le nekaj tistih z večjimi terjatvami. Med prenesenimi terjatvami z Abanke izstopajo še skupine ACH, Sava, DZS, PSZ Darka Zupanca, družbe iz skupine NFD Holding, Istrabenz.

Seznam terjatev, ki bo na DUTB prešel z Banke Celje, še ni javen, so pa včeraj iz Banke Celje že sporočili, da znaša bruto vrednost prenesenih terjatev 411,4 milijona evrov. Med njimi zagotovo ne bo manjkalo terjatev do cerkvenih Zvonov, ki naj bi skupaj po dostopnih podatkih znašale okoli 35 milijonov evrov. Zavarovane so z delnicami Cinkarne Celje, Alpetourja, Heliosa, Term Dobrna in Letrike, skupna izpostavljenost banke do družb iz kroga mariborske nadškofije pa znaša okoli 50 milijonov evrov. Med prenesenimi terjatvami bo skoraj zagotovo najti tudi terjatve do Grepa, Poteze naložbe, Rimskih term v stečaju in gradbenih podjetij, ki so na DUTB že pristala ob prenosu slabih posojil z NLB, Nove KBM in Abanke.