Predsednik uprave in največji lastnik Iskre Dušan Šešok je na četrtkovem sestanku s sindikati očitno dosegel svoje cilje. Aneksi k pogodbam o zaposlitvi, s katerimi so na začetku letošnjega leta zaposleni že drugo leto zapored soglašali, da jim družba lahko zadrži 10 odstotkov plač, ostanejo v veljavi. In to kljub drugačnim zahtevam Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI), ne nazadnje pa tudi inšpektorata za delo.

Po besedah predsednika Iskrinega sindikata Zvoneta Hižarja je bilo na sestanku dogovorjeno, da družba zaposlenim ne bo dajala v podpis novih aneksov. Toda obstoječi aneksi za letošnje leto, ki naj bi jih po neuradnih informacijah v ljubljanski izpostavi podpisala približno polovica režijskih delavcev (ker prejemajo minimalne plače, znižanje oziroma zadržanje plač za proizvodne delavce ni bilo mogoče), v kranjski in semiški podružnici pa še več, ostanejo v veljavi. To pa pomeni, da je sindikat pokleknil pred vodstvom družbe. Glede na nedavno Šešokovo izjavo, da tisti delavec, ki ne podpiše aneksa, za podjetje ni pravi, takšen izid niti ni presenetljiv.

Potem ko je SKEI poseg v osnovno plačo Iskrinih delavcev prijavil inšpektoratu za delo, je ta od vodstva družbe zahteval uskladitev plač s kolektivno pogodbo. Toda zadnji dogovor nepravilnosti ne odpravlja, saj letos že podpisani aneksi očitno ostajajo veljavni. Za tiste delavce, ki so v strahu pred izgubo zaposlitve anekse podpisali, to pomeni, da jim bo družba za vsak mesec v letošnjem letu zadržala 10 odstotkov plače. Če bodo smelo zastavljeni cilji doseženi, pa bo Iskra zaposlenim prihodnje leto vrnila teh deset odstotkov zadržanih plač. Da se bo to zgodilo, bi morali konsolidirani prihodki znašati 103 milijone evrov, kar v primerjavi z letošnjimi rezultati predstavlja rast v višini dobrih petih odstotkov, čisti dobiček pa bi moral znašati 2,9 milijona evrov. Koliko delavcem bodo na podlagi lani sklenjenih aneksov letos sploh vrnili 10 odstotkov zadržanih plač, še ni bilo mogoče izvedeti.

Čeprav aneksi niso bili odpravljeni, je Hižar prepričan, da je sindikat že z dogovorom, da se novi aneksi ne sklepajo, dosegel svoje cilje. Toda pri tem je Iskrin prvi sindikalist dejal, da se bodo o nadaljnjem delovanju pogovarjali na sindikalnem odboru.

Zaradi nespoštovanja odločitve inšpektorata za delo lahko v Iskri pričakujejo globo. Ker je do kršitve kolektivne pogodbe prišlo na začetku letošnjega leta, ko je globa za podjetje znašala dobrih 4000 evrov, za odgovorno osebo delodajalca pa 334 evrov, bi morebitno plačilo kazni predstavljalo le zanemarljiv strošek v primerjavi s koristmi. sm