Sindikat delavcev energetike Slovenije pod vodstvom Branka Sevčnikarja zahteva razrešitev generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka. Ugotavljanje odgovornosti Košoroka želi tudi poslanec SD iz Velenja Srečko Meh, ki pa je včeraj v prostorih državnega zbora doživel hladni tuš.

Ne le predstavniki vodstev energetskih družb, tudi predstavniki stavkajočih velenjskih rudarjev, ki tudi sindikatu očitno ne zaupajo več, so dali politiki jasno vedeti, naj jih pusti pri miru. S tem pa očitno vzbudili zaupanje predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Mateja Pirca, ki je dobil dokaz, da »v upravah energetskih družb delujejo strokovno in ne politično, da se deluje na državni ravni in ne na ravni lokalnih interesov, dolgoročno in ne kratkoročno«, kot pogosto doslej. »Vse to mi daje zagotovilo, da je korporativno upravljanje na visoki ravni ... To je novost, ki jo bomo še naprej podpirali,« je povedal Pirc.

Sevčnikar in Meh hkrati nad Košoroka

Košorok je na udaru sindikatov že dlje časa, najbolj pa jih je razburil z nedavno odločitvijo, da ukine nadzorne svete v hčerinskih družbah Dravske elektrarne, Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) in Soške elektrarne. Tudi z odločitvijo, da uvede posebne revizije minulih poslov v TEŠ, Premogovniku Velenje in Termoelektrarni Trbovlje, simpatij ravno ni pridobil, čeprav vsi v en glas zagotavljajo, da razčiščevanju spornih poslov ne nasprotujejo. Finančne težave, v katerih se je znašel HSE in ki jih Dravske elektrarne ne bodo mogle v nedogled »krpati«, so njegov položaj še dodatno omajale.

Spomnimo, da Sevčnikar po ponedeljkovi seji predsedstva sindikata ni želel razkriti, kakšne zahteve so postavili vladi, ministrstvu za infrastrukturo in SDH, iz dokumentov, ki smo jih pridobili, pa izhaja, da je ta le ena. Ocenili so, da Košorok »ni sposoben voditi HSE v danih socialno-gospodarskih razmerah«, zato zahtevajo njegovo razrešitev. Če jim zahteve do ponedeljka ne izpolnijo, bo predsedstvo sindikata začelo priprave na splošno stavko v energetiki.

Zahtevo za Košorokovo zamenjavo so med drugim utemeljili s tem, da je neodziven pri razreševanju težav HSE, premogovnika Velenje, kjer rudarji stavkajo že več kot deset dni, pa konkretno ne omenjajo. So bili pa velenjski rudarji osrednja tema včerajšnje izredne seje parlamentarnega odbora za infrastrukturo, sklicane na zahtevo Meha in njegovega poslanskega kolega Jožefa Kavtičnika, ki prav tako prihaja iz Šaleške doline. Naključje ali ne, tudi predlagatelja seje sta med predloge sklepov uvrstila »poziv pristojnim institucijam, da ugotovijo odgovornost poslovodstva HSE« za nastali položaj. Na koncu je odbor sklenil le, da pričakuje čimprejšnji dogovor in konec stavke.

Stavkajoči podprli Pohorca, na očitke odgovarjal Meh

Kritiki se ni ognil niti predsednik uprave Premogovnika Velenje Ivan Pohorec. Predlagatelja sta želela, da bi ga poslanci pozvali k spoštovanju zakona o delovnih razmerjih, kar je njun kolega Jakob Presečnik (SLS) označil za žalitev. Pohorec je uvodoma povedal, da ne deluje politično, v dvorani državnega zbora pa je po lastnih besedah sedel z ljudmi, ki so mu še pred meseci govorili, kaj naj premogovnik financira, ker da je bilo tako dogovorjeno z nekdanjim predsednikom uprave Milanom Medvedom, in ki so v rudniku zaposlovali svoje otroke. Meh je kasneje priznal, da je klical on, a da je le vprašal, če bo premogovnik sponzoriral razstavo udarništva, pritiskal pa da ni.

Tudi predstavnik spontano stavkajočih rudarjev Asmir Bečarevič je pojasnil, da so jih klicali »levi in desni«, a hkrati dodal, da vmešavanja politike ne bodo dovolili. Po njegovih besedah stoji za Pohorcem 95 odstotkov rudarjev: »To je oseba, ki bo vodila premogovnik in ga spravila iz dreka, kamor so ga nekateri želeli potopiti.« »Očitno nekoga moti, da se želi v hiši narediti red. Rudarji smo tega veseli,« je nadaljeval Bečarevič in dodal: »Sindikati ne delajo v dobro zaposlenih, v interesu delavcev. To vsi vemo.«

Predstavniki zaposlenih v premogovniku so se strinjajo s potrebo po reorganizaciji skupine, ki ima, spomnimo, 75 milijonov evrov dolga, likvidnost pa jim od januarja zagotavlja HSE. Ne bodo pa več pristajali na to, da se pravice znižujejo le njim, zaposlenim v drugih družbah pa ne. Sami so skoraj dve leti pristajali na nižje plače, a izkupička ni bilo nobenega. Pritrdil jim je tudi Košorok, ki je večkrat poudaril, da rudarji za nastali položaj niso krivi. Kot je povedal, bo ceno premoga, ki ga iz Velenja dobavljajo v Šoštanj, treba zvišati, kar je ena od glavnih zahtev stavkajočih.

A cene v višini 2,25 evra za gigadžul niso določili ne v premogovniku ne v TEŠ. Določil jo je državni zbor v zakonu o državnem poroštvu za TEŠ, ki ga je v proceduro vložil prav Meh. Ta je očitke zavrnil in povedal, da bi brez zakona TEŠ6 obstal, na to, da je cena nevzdržna, pa bi moralo po njegovih besedah opozoriti poslovodstvo HSE. Meh, ki je moral veliko energije nameniti predvsem branjenju pred očitki, da se stavka velenjskih rudarjev politizira, vidi rešitev predvsem v zvišanju cene električne energije.