Notranje preiskovanje domnevno spornih poslov na Slovenskih železnicah (SŽ) je povzročilo razkol med predstavnikoma zaposlenih v nadzornem svetu družbe: sekretarjem sindikata strojevodij Silvom Berdajsem in predsednikom sindikata delavcev železniške dejavnosti Nikolo Kneževićem. Ker je slednji na zadnji seji nadzornikov nasprotoval razrešitvi vodje notranjega revizije na SŽ Marka Kerina, je za to plačal visoko ceno. Svet delavcev kapitalsko povezanih družb, ki ga vodi in obvladuje Berdajs, ga je namreč že odpoklical s položaja. Danes pa bo odločal o njegovem nasledniku.

Med Berdajsom in Kneževićem je »počilo« na sami seji nadzornega sveta. Ta se je seznanil s poročili, ki jih je pripravila služba notranje revizije. Pri tej točki je na sceno stopil Berdajs in nadzornikom predlagal Kerinovo razrešitev. Utemeljil jo je z nepravilnim odnosom do sodelavcev in mobingom, ki da naj bi ga nad eno od uslužbenk izvajal Kerin. Kljub temu da gre za kadrovsko odločitev, ki je v pristojnosti uprave SŽ, so se nadzorniki o Kerinovi zamenjavi odločili glasovati. Berdajs je zanjo potreboval še dva glasova. Od šestih članov nadzornega sveta jih je bilo namreč na seji pet: poleg Kneževića še njegov predsednik Boris Zupančič, Lojze Zajc in Viktor Markežič. Ob Kneževiću se je kot možni podpornik predloga pred sejo omenjal tudi Zupančič, ki je sicer to včeraj zanikal.

Berdajs: Kneževićevo zamenjavo sem le predlagal

A nato je prišlo do preobrata. Berdajsu je obrnil hrbet Knežević. Nadzorniki so tako predlog za Kerinovo razrešitev zavrnili s štirimi glasovi proti. Že domala takoj po porazu, ki ga je utrpel, se je Berdajs, sicer tudi podpredsednik nadzornega sveta, odločil za povračilni ukrep. Kot vzvod je uporabil svet delavcev, ki je Kneževića takoj odpoklical iz nadzornega sveta. Že danes bo znano, kdo ga bo nasledil na položaju. Kandidata sta dva. Prvi favorit je aktualni delavski direktor SŽ – ŽIP Jože Pavšek, še leta 2009 tudi vodja stavkovnega odbora SŽ, ki velja za dolgoletni kader naveze Berdajs-Albert Pavlič (delavski direktor SŽ). Nasproti mu bo stal predsednik sindikata železniškega prometa Matjaž Skutnik.

Berdajs je včeraj poudaril, da Kneževićevega odpoklica ni zahteval, ampak »le« predlagal. Pri tem je priznal, da je to storil, ker Knežević ni podprl predloga za Kerinovo razrešitev. »Vodja notranjega nadzora je zaradi nepravilnega odnosa do sodelavcev kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega poročila,« je pojasnil Berdajs in zanikal, da bi se s Kneževićem že pred tem zapletal v spore. Toda po nekaterih informacijah naj bi se Berdajs in Knežević že pred časom sporekla zaradi obvladovanja sindikalnega članstva v SŽ – Železniškem gradbenem podjetju (ŽGP). Tudi iz tega merjenja naj bi prišel močnejši Berdajs.

Strah pred revizorji ali predvolilni napad na Mesa?

Kljub temu Knežević zagotovo ni končni cilj zadnjih Berdajsovih manevrov. V ozadju poskusa Kerinove zamenjave so poleg utrjevanja absolutne moči Silva Berdajsa na SŽ bržčas tudi drugi interesi. Kerin je tako eden od kadrov generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa. Na SŽ je prišel jeseni 2012, v slabih dveh letih pa je pod drobnogled vzel tudi nekatere posle družbe SŽ – Vleka in tehnika (VIT), nekdanjih Centralnih delavnic, iz katere prihaja tudi Berdajs. V Dnevniku smo že lani razkrili, da so med največjimi dobavitelji SŽ – VIT tudi podjetja in samostojni podjetniki, ki z družbo ustvarijo veliko večino svojih prihodkov. Gre pretežno za podjetja iz severovzhodne Slovenije in Posavja, ki SŽ – VIT že več let zagotavljajo delovno silo in za družbo izvajajo različne storitve, med drugim vzdrževanje železniških vozil. Nekatere od teh poslov so vzeli pod drobnogled tudi zunanji revizorji, ki že več kot leto dni brskajo po drobovju SŽ. Direktor SŽ – VIT je Dušan Žičkar, ki uživa veliko Berdajsovo naklonjenost. Tudi zato ni presenetljivo, da je februarja lani dobil nov mandat na čelu SŽ – VIT.

Mes včeraj ni želel dajati izjav. Prav tako ni želel komentirati, ali Berdajsov obračun s Kerinom razume tudi kot napad nase. Morda ni naključen tudi timing operacije, saj sovpada s tekočimi posli vlade in skorajšnjimi predčasnimi volitvami, ki bi lahko temeljito premešale politične karte. Nadzorni svet SŽ se bo ponovno sestal jutri, po naših podatkih pa Kerinove zamenjave ni na dnevnem redu. Tej sicer nasprotuje tudi Boris Zupančič, član SDS, ki so ji blizu nekateri vodilni železničarski sindikalisti. »Res je, da je revizijska komisija nadzornega sveta od službe notranje revizije zahtevala nekaj dopolnitev poročil. A zamenjavi na tak način nasprotujem,« nam je dejal Zupančič.