New York Times poroča, da bodo podjetja plačala 415 milijonov dolarjev poravnave in prekinila z dosedanjo prakso. S tem se bodo izognila sojenju in s tem povezanim nerodnostim, kot bi bile objave komunikacij med vodilnimi.

Tožba je bila vložena že leta 2011. Podjetja Intuit, Lucasfilm in Pixar so se poravnala že leta 2013, tehnološki velikani pa so aprila lani ponudili 324,5 milijona dolarjev, a je okrožna sodnica Lucy Koh ponudbo zavrnila. Sodnica je povedala, da je predlagana vsota prenizka za resnost kršitev, ki so si jih privoščila podjetja s politiko vzdrževanja od zaposlovanja najboljših inženirjev svojih konkurentov med letoma 2005 in 2009. Delavci so od podjetij sicer zahtevali skupaj 3 milijarde dolarjev odškodnine.

Sodnica je takrat povedala, da imajo delavci močne dokaze, da je strategija izogibanja zaposlovanja delavcev konkurentov vplivala na rast njihovih plač. Dokazi kažejo, da je bil glavni pobudnik prakse pokojni Steve Jobs, ki je ostalim podjetjem grozil z gospodarsko vojno v primeru, ko bi z boljšimi ponudbami kradli njegove zaposlene. V dogovor so kasneje pri Googlu želeli vključiti tudi Facebook, a se slednji dogovoru ni priključil, Google pa je posledično moral svojim zaposlenim dvigniti plače za kar 10 odstotkov.