Pogodba še ni podpisana

Pogodba o prodaji hčerinskih družb v jugovzhodni Evropi še ni podpisana, odobriti pa jo morata še avstrijska država in nekdanja lastnica banke Bayerischen Landesbank, so danes sporočili iz Hypo Alpe Adria s sedežem v Celovcu.

Hypo Alpe Adria je bila med letoma 2007 in 2009 v lasti bavarske banke Bayerischen Landesbank, nato pa jo je odkupila Avstrija in podržavila. V finančne težave jo je spravilo kreditiranje tveganih poslov v času ambiciozne širitve na Balkanu. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je morala odpisati za približno 17 milijard evrov vprašljivega premoženja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Predmet prodaje je šest bank

Predmet prodaje je šest bank v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori ter njihova holdinška družba s sedežem v Celovcu s skupaj 1,1 milijona strank in 245 poslovalnicami ter 8,5 milijarde evrov bilančne vsote. Sredi leta so imele skupaj 3950 zaposlenih. Čeprav podrobnosti predaje še niso znane, Bloomberg poroča, da naj bi Advent za nakup plačal 100 milijonov evrov.

Nadzorni odbor Hypa je danes nova lastnika Advent in Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) ocenil kot solidna partnerja. O višini kupnine v Hypu za zdaj molčijo. Po poročanju tiskovne agencije APA pa utegne seči do trimestne številke v milijonih evrov, kar bi bilo občutno nad knjigovodsko vrednostjo bank, ki se prodajajo.

Po dodatnih odpisih je knjigovodska vrednost bank v jugovzhodni Evropi sredi tega leta znašala nič več kot 89 milijonov evrov, je poročala APA. Ko se je leta 2012 začel postopek prodaje, je bila knjigovodska vrednost vseh šestih bank ocenjena na nič manj kot 1,5 milijarde evrov.