Čeprav je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) po potrjeni prisilni poravnavi postala skoraj stoodstotna lastnica Mariborske livarne Maribor (MLM), bo pred prodajo mariborske družbe potrebno še marsikaj postoriti. Poleg tega mora evropska komisija odločiti, ali je državna pomoč MLM v višini dobrih petih milijonov evrov predstavljala nedovoljeno državno pomoč.

V DUTB pričakujejo, da bo vodstvu družbe na čelu z Dušanom Gorškom velik del načrtovanega prestrukturiranja uspelo izvesti že letos, hkrati pa se nadejajo tudi pozitivne odločitve iz Bruslja. To dvoje lahko predstavlja odlično izhodišče za začetek prodajnega postopka, so dodali na slabi banki. Po pojasnilih predsednika uprave MLM Gorška so v prvih devetih mesecih lanskega leta dosegli 87 odstotkov zastavljenih ciljev. Ker se je dinamika naročil tudi pri nekaterih avtomobilskih proizvajalcih v primerjavi z njihovimi napovedmi skrčila, so jih del nadomestili z novimi pogodbami, del pa prenesli v letošnje leto, ko pričakujejo v avtomobilski industriji ponovno rast. Poleg intenzivnega trženja livarskih izdelkov za avtomobilsko industrijo namenjajo v MLM veliko pozornost razvojnemu prestrukturiranju. Trenutno imajo odprtih 43 novih razvojnih projektov z višjimi stopnjami dodelave in višjo dodano vrednostjo, od katerih se bo večina materializirala že letos. Proizvodnja izdelkov z višjo dodano vrednostjo je sicer eden od strateških ciljev MLM. V družbi so 1,5 milijona evrov nedavno naložili v robotizirano celico za tlačno litje, s katero bodo lahko izdelovali najzahtevnejše ulitke za avtomobilsko industrijo.

Del načrtovanega prestrukturiranja pa predstavlja prodaja sanitarnega dela, ki sta ga v preteklosti izvajali propadli hčerinski družbi Armal in Sanitec. Kljub temu je bila večina proizvodnih zmogljivosti v lasti MLM. Kot je pojasnil Goršek, so stroji vzdrževani in konzervirani, zagon proizvodnje je mogoč takoj. Sanitarni program v okviru MLM vključuje tudi celoten razvojno-tehnološki proces za proizvodnjo sanitarnih armatur, in sicer v obsegu, kot so ga leta 2013 želeli prevzeti nekdanji zaposleni z novoustanovljeno zadrugo Novi Armal Maribor, a jim je načrt spodletel. Kupec sanitarnega programa bo s proizvodno opremo in nepremičninami prejel še načrt razvojnih družin sanitarnih armatur, vključno s projektno dokumentacijo za proizvodnjo obstoječih in novih sanitarnih sklopov.

Eden ključnih delov zaključene celote sanitarnega programa pa je v lasti prav tako propadle družbe MLM – Storitve. Gre za blagovno znamko Armal, ki je po tržni vrednosti ocenjena na šest milijonov evrov. Kot je pojasnil stečajni upravitelj MLM – Storitev Marko Butinar, blagovne znamke, za katero namerava v prihodnje oceniti še likvidacijsko vrednost, ne bo možno prodajati skupaj s sanitarnim programom MLM. Za prodajo sanitarnega dela so v MLM angažirali dunajsko svetovalno družbo TJP Advisory & Management Servises, ki je tudi objavila mednarodni javni razpis. Podrobnosti prodajnega postopka Goršek ni želel razkrivati.