V Slovenskem državnem holdingu (SDH) bodo po neuradnih informacijah izpodbijali sklep vlade, s katerim jim je ta prepovedala končati privatizacijske postopke in začeti nove. Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, je včeraj potrdila, da so odločitvi botrovale informacije o nepravilnostih, ki naj bi se dogajale pri prodajnih postopkih, a vlada, ki je hkrati skupščina SDH, je bila tudi včeraj deležna očitkov, da je presegla svoja pooblastila in kršila zakon o SDH.

Čufer obljubljal »nadzornike« privatizacijskih postopkov

V SDH naj bi po prvih ocenah menili, da četrtkov sklep vlade, ki sicer ne ustavlja privatizacijskih postopkov, prepoveduje pa SDH sklenitev posla, ni veljaven. Mnenje pravnikov naj bi pričakovali do konca prihodnjega tedna, in če bodo ti njihove domneve potrdili, bodo sklep vlade izpodbijali. Tudi Bratuškova je včeraj pojasnila, da ima SDH, če ne deli mnenja vlade, možnosti, da sklep izpodbija. Kritiki vladne odločitve se ob tem sklicujejo na zakon o SDH, ki med drugim določa, da upravljalec državnega premoženja ni vezan na navodila državnih organov ali tretjih oseb, temveč deluje neodvisno in samostojno. A kljub temu ne gre prezreti, da ima vlada vlogo skupščine SDH, na kar je opozorila tudi direktorica službe vlade za zakonodajo Ksenija Mihovar Globokar. »Odločila je kot skupščina družbe SDH in organi družbe so dolžni njen sklep upoštevati,« je pojasnila za tiskovno agencijo STA, hkrati pa tudi sama dodala, da lahko SDH sklep izpodbija, če meni, da je vlada svoja pooblastila prekoračila. »SDH je le upravljalec državnega premoženja, vlada pa je v tem primeru skupščina te družbe, saj v imenu države odloča in odgovarja za njeno premoženje,« je še povedala Mihovar-Globokarjeva, ki pa je vlado opozorila na morebitne težave pri postopkih, ki že potekajo in morajo spoštovati določene roke.

Če vlada kot skupščina SDH tudi v primeru morebitnih nepravilnosti pri postopkih – predsednica vlade je omenila sum nepravilnosti pri prodaji Aerodroma Ljubljana – ne sme poseči v privatizacijo, se zastavlja vprašanje, kdo nad postopki dejansko bedi. Pomisleke o transparentnosti pri privatizaciji so imeli tudi poslanci pri sprejemanju zakona o SDH. Minister za finance Uroš Čufer je junija lani, ko je v državnem zboru iskal podporo za privatizacijo 15 podjetij, celo omenjal možnost oblikovanja posebne skupine, oblikovane po zgledu skupine ob privatizaciji NLB, v kateri bi sedeli notranji in zunanji strokovnjaki. Napovedal je še, da bi lahko to skupino oblikovali že lansko poletje, omenil pa tudi možnost oblikovanja posebne nadzorne komisije, ki bi spremljala postopke, a ne bi imela možnosti odločanja. Na finančnem ministrstvu so nam včeraj pojasnili, da so idejo opustili, saj so med pripravo zakona ugotovili, da mora takšne postopke voditi institucija in to je SDH. A nadzorni svet SDH, ki sicer povsem podpira upravo holdinga in zatrjuje, da so vsi dosedanji privatizacijski postopki potekali korektno, je po naših podatkih s prodajnimi postopki seznanjen omejeno. Sam namreč ni podpisnik pogodb o nerazkrivanju podatkov.

Prodajalci mirijo potencialne kupce

Bratuškova je včeraj sicer ponovno poudarila, da vlada ne ustavlja privatizacije, temveč novi vladi daje zgolj možnost, da sprejme svojo odločitev. Včeraj se je iztekel rok, do katere bi morali potencialni investitorji oddati tudi zavezujoče ponudbe za nakup večinskega, 75-odstotnega deleža v Aerodromu Ljubljana. Koliko potencialnih kupcev je trenutno še v igri za prevzem upravljalca brniškega letališča, za zdaj ni znano, po neuradnih informacijah pa naj bi ponudbe oddali vsaj skupina Save, ki upravlja beneško letališče, upravljalec frankfurtskega letališča Fraport ter francoski Vinci Airports. Potencialne snubce za Aerodrom je SDH po navedbah naših virov sicer že obvestil, da uprava in nadzorni svet SDH podpirala začete privatizacijske postopke in imata poln mandat za nadaljnja pogajanja. Ob tem so jim še pojasnili, da bodo na koncu prodajnega postopka izbranega investitorja predložili še v potrditev skupščini SDH, torej (takratni) vladi.

Po navedbah naših virov je KPMG, ki vodi prodajne postopke, že v četrtek miril potencialne kupce, da prodaja Aerodroma še vedno poteka po načrtih in v okviru zastavljenega časovnega načrta. Kot smo že poročali, bi moral biti po uspešni prodaji Heliosa, Fotone in Letrike naslednji prodan prav Aerodrom, saj naj bi SDH nameraval prodajne postopke končati že v prvi polovici avgusta, ko je bil predviden tudi podpis kupoprodajne pogodbe z izbranim investitorjem.