Naslednja redna seja nadzornikov SDH naj bi bila po poročanju časnika Finance v ponedeljek.

Finance so danes tudi pisale, da je uprava SDH pridobila pravno mnenje, po katerem je vladni sklep nezakonit, ker je v nasprotju z zakonom o SDH in zakonom o gospodarskih družbah. Pisec pravnega mnenja je bil po pisanju časnika Marijan Kocbek z Inštituta za gospodarsko pravo.

Vlada je minuli teden sprejela sklep, da se v času do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti noben privatizacijski postopek, ki ga vodi SDH, v tem času pa naj se ne začenjajo novi postopki prodaje državnih naložb.

Velik del javnosti je odločitev označil za predvolilno potezo, finančni minister Uroš Čufer, ki sklepa ni podprl, pa ga je opisal celo kot dejanje v predvolilni histeriji.

Premierka v odhodu Alenka Bratušek je sklep označila kot ustrezen, saj se ji zdi, da se v tem vročem predvolilnem času postopki ne zaključujejo. Ministra za zunanje zadeve ter kmetijstvo in okolje Karl Erjavec in Dejan Židan, sicer tudi prva moža strank DeSUS in SD, pa sta potezo jasno podprla in pri tem govorila o sumih na nepravilnosti pri določenih postopkih.

Postopki se kljub sklepu vlade nadaljujejo, najdlje pa sta prodaji Aerodroma Ljubljana in Telekoma Slovenije. Finance in pozneje tudi Radio Slovenija sta poročala, da SDH o nadaljevanju postopkov že obvešča tudi finančne sklade, ki so se zanimali za Telekom, a naj bi se po sklepu vlade ustrašili in umaknili.

Odziv investitorjev na obvestila SDH naj bi bil dober, potem ko so zaradi nejasnosti po vladnem sklepu v Telekomu ta teden odpovedali podrobne predstavitve vlagateljem.

V SDH sicer za zdaj prodajnih postopkov še vedno ne komentirajo, a neuradno je za Telekom Slovenije prišlo osem nezavezujočih ponudb, za Aerodrom Ljubljana pa štiri zavezujoče ponudbe.

Pri Telekomu naj bi bili v igri trije strateški vlagatelji iz panoge in pet finančnih skladov. Šlo naj bi za največjega ruskega mobilnega operaterja MTS, turški Turkcell in nemški Deutsche Telekom, ki se že dalj časa omenja kot eden od favoritov.

Med finančnimi skladi pa je časnik Dnevnik kot možne kandidate nedavno omenjal Apollo Global Management, Cinven, CVC Capital Partners, PPF Group, Apax, Bain Capital in Providence Equity Partners.

Za Aerodrom Ljubljana pa naj bi zavezujoče ponudbe oddali francoski upravljalec letališč Vinci Airports, upravljalca beneškega in frankfurtskega letališča Gruppo Save in Fraport ter družba Friedmann Pacific, ki je lastnik hongkonške letalske lizinške družbe China Aircraft Leasing Company.