SDH je sredi septembra opozoril, da se mora vlada čim prej izjasniti glede nadaljevanja postopka privatizacije Telekoma Slovenije, saj da bi lahko bil, kot je dejal član uprave SDH Matej Runjak, sicer ves dosedanji postopek izgubljen.

Slovenija pri vlagateljih ne sme izgubiti ugleda

Predsednik vlade je nato v intervjuju za tiskovno agencijo Reuters, ki je bil objavljen v sredo, dejal, da bo vlada v prihodnjih dneh nadaljevala s prodajo Telekoma Slovenije. Opustila je namreč idejo o razdelitvi družbe na infrastrukturni in storitveni del, pri čemer bi prodali le storitveni del.

Cerar je poudaril, da bo Slovenija nadaljevala s prodajo podjetij, ki so na prednostnem seznamu za privatizacijo, ki ga je sprejel DZ. Po njegovem mnenju si namreč Slovenija ne more privoščiti, da bi pri vlagateljih izgubila ugled.

»Glede na jasno podporo, ki jo je pokazala vlada prodajnemu postopku družbe Telekom Slovenija, bo SDH s pravnimi in finančnimi svetovalci dorekel novo časovnico in nadaljeval s postopkom,« so danes povedali v holdingu.

Investitor že do konca leta?

Postopki prodaje 72,75-odstotnega deleža največjega slovenskega telekomunikacijskega podjetja, ki ga prodajajo država, SDH, Kapitalska družba, Pozavarovalnica Sava in Zavarovalnica Triglav, tečejo že več mesecev.

Prejšnja vlada je v začetku julija, tik pred volitvami najprej ustavila vse postopke privatizacije, da bi se o njih lahko izrekla nova vlada, nato pa konec julija na predlog SDH sklep spremenila, tako da so se postopki nadaljevali. Privatizacija Telekoma, kot je bila zastavljena, je bila kljub temu - zaradi omenjene ideje o razdelitvi družbe - pod vprašajem.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za področje javnega premoženja, Metod Dragonja je v sredo v DZ dejal, da sta postopka prodaje Telekoma Slovenije in NKBM v fazi zaključevanja ter da bi po ocenah družbi investitorja lahko dobili do konca leta.