Kot so pojasnili v SDH, je vsebina ponudb poslovna skrivnost, kakršnokoli razkrivanje podatkov v tej fazi prodajnega procesa pa bi zato lahko negativno vplivalo na uspešnost prodajnega postopka.

Najboljša ponudba naj bi dosegla okoli 200 milijonov evrov

V holdingu tako niso komentirali ponedeljkovega pisanja Financ, da naj bi vendarle kmalu prišlo do končne odločitve o prodaji NKBM. Po njihovih neuradnih informacijah je zasebni naložbeni sklad Apollo svojo ponudbo nekoliko izboljšal, madžarska banka OTP pa ne.

Po decembrskem pozivu SDH k izboljšanju ponudb za nakup NKBM naj bi najboljša ponudba po pisanju Financ dosegla okoli 200 milijonov evrov, kar je približno 50 milijonov več od dosedanjih ponudb. Kot še dodaja časnik, ki se sklicuje na neuradne vire, naj bi bila z Apollom v navezi tudi Evropska banka za obnovo in razvoj, a se menda ta o sodelovanju še ni dokončno odločila.

Državna pomoč

NKBM je konec lanskega leta prejela državno pomoč, s čimer je pristala v popolni državni lasti, del slabih posojil pa je prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank. Ob soglasju Evropske komisije za to potezo se je zavezala k njeni privatizaciji do konca lanskega leta, a se je zdaj postopek nekoliko zavlekel.

Postopek prodaje druge največje banke v Sloveniji je v imenu države začela Slovenska odškodninska družba, ki je do vzpostavitve SDH upravljala z državnimi naložbami. Poziv za izkaz interesa za nakup 100-odstotnega deleža v banki je objavila konec maja lani, za izvedbo dvostopenjskega postopka prodaje pa je izbrala družbo Lazard Freres.

NKBM je na ravni skupine v prvih devetih mesecih lani ustvarila 26,4 milijona evrov dobička, medtem ko je v enakem obdobju leta 2013 beležila 66,9 milijona evrov izgube. Banka je v tem času ustvarila 17,8 milijona evrov dobička, potem ko je v enakem obdobju leto prej poslovala z izgubo.