Medtem ko si Croatia Osiguranje in Adris Grupa Anteja Vlahovića prizadevata okrepiti svoj lastniški vpliv v Savi Re, se po neuradnih informacijah uprava slovenske pozavarovalnice z Zvonkom Ivanušićem na čelu s Hrvati v strogi tajnosti že več mesecev pogaja o prevzemu pozavarovalnih poslov za celotno Skupino Croatia Osiguranje.

Potem ko je Adris Grupa od hrvaške države kupila polovični delež Croatie Osiguranja in prevetrila njeno vodstvo, nameravajo namreč sedaj ukiniti hišno pozavarovalnico Croatia Lloyd. A še pred tem morajo najti zamenjavo za hišno pozavarovalnico, ki je doslej urejala vse pozavarovalne posle Croatie Osiguranja. S prenosom teh poslov na novega izvajalca bi se opazneje izboljšala kapitalska ustreznost največje hrvaške zavarovalnice, ki se ji je doslej naložba v Croatio Lloyd odštevala od njenega regulatornega kapitala. S tem pa bi Adris Grupa in Croatia Osiguranje dobila tudi dodaten vzvod za nadaljnjo krepitev v lastništvu Save Re, kjer že sedaj obvladujeta okoli 15 odstotkov in sta za državo druga najpomembnejša lastnika. Konec lanskega leta je imela Croatia Lloyd nekaj več kot 100 milijonov evrov premoženja, od česar pomemben del v obveznicah in točkah različnih vzajemnih skladov. To je približno toliko, kot je trenutno na borzi vreden okoli 40-odstotni delež Save Re.

Dogovore o prevzemu pozavarovalnih poslov za hrvaško zavarovalnico so nam posredno potrdili tudi v Savi Re. Kot so nam povedali, je Croatia Lloyd trenutno v postopku rednega prenehanja, vendar kljub temu pričakujejo, da bodo še naprej sodelovali s Croatio Osiguranjem. Croatia Lloyd s Savo Re sicer sodeluje že vrsto let, a je bilo doslej to sodelovanje zelo omejeno. Po neuradnih informacijah je namreč Croatia Lloyd del pozavarovalnih premij odstopala Savi Re, v zameno pa je dobila dostop do mednarodnih pozavarovalnih trgov, kjer je ključnega pomena prav visoka bonitetna ocena.

Kolikšen del poslov je Croatia Lloyd opravila prek Save Re, ni mogoče izvedeti. Lani je sicer hrvaška pozavarovalnica ustvarila okoli 50 milijonov evrov bruto premij, vendar jih je nekaj manj kot 40 milijonov evrov oziroma kar okoli 70 odstotkov odstopila naprej v pozavarovanje in sozavarovanje drugim mednarodnim pozavarovalnicam. Za primerjavo omenimo, da je matična družba Sava Re lani ustvarila 134 milijonov evrov premij, pri čemer pa jih je v sozavarovanje in pozavarovanje odstopila le nekaj več kot deset odstotkov.