Sandi Grubelić, glavni akter afere lizinga avtomobilov, v kateri je bilo na tisoče posameznikov ogoljufanih za 42 milijonov mark, naj bi bil danes še vedno poslovno aktiven. Po zatrjevanju naših virov ga je možno pogosto videti v podružnici hitro rastoče invalidske družbe Medvedek v Stegnah.

Ta je bila do začetka letošnjega leta v stoodstotni lasti njegovega istoimenskega sina. Takrat je večinski delež v družbi pridobila Dragica Grubelić, medtem ko je preostalega zadržal Sandi Grubelić mlajši, ki je tudi direktor Medvedka. Slednji pogoste očetove prisotnosti v poslovnih prostorih Medvedka ni želel komentirati. Pojasnil pa je, da so »njegovi občasni obiski zasebne narave«. Pri tem je zatrdil, da njegov oče ni vključen v vodenje družbe.

Spomnimo, zaradi bolezni je Grubelić starejši prestal manj kot polovico sedemletne zaporne kazni, izrečene zaradi goljufivih lizinških poslov. Medvedek, ki pretežno zaposluje invalide, se ukvarja predvsem s storitvami čiščenja. Med drugim se v Kostanjevici ukvarja tudi s kmetijstvom na 40.000 kvadratnih metrov zunanjih površin, na 12.000 kvadratnih metrov pa se razprostirajo rastlinjaki.

Leta 2010 ustanovljeni Medvedek v prvih dveh letih ni posloval, lani pa je s približno 30 zaposlenimi dosegel okoli 667.000 evrov prihodkov od prodaje. Ob tem je izguba znašala 257.000 evrov. Sodeč po javno dostopnih podatkih bi se lahko prihodki v letošnjem letu zvišali. Po podatkih Supervizorja je namreč družba letos zvišala obseg poslov z državo. Medtem ko je višina doseženih prihodkov s subjekti, ki se financirajo iz proračuna, lani znašala 112.000 evrov, jih je v letošnjem letu ustvarila že dobrih 160.000 evrov.

Z družino Grubelić je povezanih še več drugih družb, ki so bodisi v finančnih težavah bodisi so že bankrotirale. Ena od takšnih je Minozi v lasti drugega Grubelićevega sina Edija Edvarda Grubelića. V stečaju je družba, ki je imela registrirano dejavnost mešano kmetijstvo, končala pred dvema letoma. Njeni upniki so v stečajno maso prijavili 5,3 milijona evrov terjatev. Pri primopredaji poslov je stečajna upraviteljica Ermina Bajuk od Edvarda Grubelića prejela le bilance za leto 2011, preostale dokumentacije pa ne. Takrat je Grubelić, ki je bil tudi zakoniti zastopnik Minozija, izjavil, da so delavci leta 2010 pri selitvi izgubili veliko dokumentacije in da je računalnik, na katerem so se izvajala računovodska dela, že od leta 2009 pokvarjen.

Podobno usodo kot Minozi verjetno čaka tudi podjetje Alfa Projekti v lasti Edvarda Grubelića. Družba ima že štiri mesece blokirane račune, njene finančne obveznosti so konec lanskega leta znašale 580.000 evrov. Ob tem je imela 250.000 evrov negativnega kapitala. Štiri mesece ima račune blokirane tudi podjetje D-Skupina, ki jo prav tako obvladuje Edvard Grubelić. Lani je dosegla 57.000 evrov prihodkov od prodaje, pri čemer je izguba znašala več kot pol milijona evrov. V stik z Edvardom Grubelićem nam ni uspelo stopiti.