V svoje četrtletno poročilo o monetarni politiki je banka vključila "stresni scenarij" za prihodnje leto, ki upošteva ceno nafte v višini 60 dolarjev za 159-litrski sod. V tem primeru bi se gospodarstvo skrčilo za od 4,5 do 4,8 odstotka, medtem ko bi inflacija 11,5 odstotka dosegla v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Ruski rubelj pa je danes dosegel nove najnižje ravni v zadnjih več letih. Njegova vrednost je zdrsnila pod psihološko pomembno mejo 60 rubljev za dolar in 75 rubljev za evro, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

Padci vrednosti rublja so se še okrepili prejšnji mesec, potem ko je ruska centralna banka sprostila njegov tečaj. Guvernerka Elvira Nabiulina je sicer napovedala, da bo banka posredovala na valutnih trgih, če bo zaznala tveganje za finančno stabilnost.

Januarja je bilo treba za en dolar odšteti 45 rubljev.

Rusko gospodarstvo je močno odvisno od izvoza energentov, zato se je v času hudih padcev cen nafte znašlo pod pritiskom. Zahodne države so ob tem proti Rusiji poleti zaradi ukrajinske krize uvedle gospodarske in finančne sankcije.

Osrednji indeks borze v Moskvi RTS je danes padel za 7,58 odstotka na najnižjo raven po aprilu 2009.