Razmeroma uspešni gradbinec iz Rogaške Slatine Ivan Cajzek, ki s svojim podjetjem GIC Gradnje na veliko posluje z občinami in državo, je konec lanskega leta po dolgem času prejel račun za neustrezno delo. Okoli 30 upnikov je namreč prek sodne izvršbe vpisalo zastavno pravico na njegovem lastništvu v GIC Gradnjah. Očitno je Cajzka šele to zdramilo, da je poplačal svoje upnike.

Dolgov je bilo skupno za več deset tisoč evrov, po naših informacijah pa naj bi izvirali iz gradbenih del na Vili Golf v Rogaški Slatini, ki jih je Cajzek izvajal še kot samostojni podjetnik. Pred iztekom garancije za dobro opravljeno delo so namreč etažni lastniki Vile Golf od Cajzka zahtevali odpravo napak. Ker njihovih prošenj ni uslišal, so bili lastniki stanovanj za odpravo napak prisiljeni najeti drugega izvajalca, proti Cajzku pa so vložili tožbo za izplačilo odškodnine. Po večletnem pravdanju je okrajno sodišče v Šmarju pri Jelšah novembra lani dovolilo izvršbo na Cajzkovem premoženju.

Nasprotno od drugih gradbenih podjetij, ki so jih v zadnjih letih pretresale afere in očitki o nepravilnostih, GIC Gradnje tudi po izbruhu gospodarske krize poslujejo stabilno. Leta 2011 je družba dosegla rekordnih 34 milijonov evrov prihodkov, leto zatem so se znižali na 29 milijonov evrov, leta 2013 pa so padli na 21,8 milijona evrov. GIC Gradnje od svoje ustanovitve izpred več kot dveh desetletij do danes niso nikoli zašle v rdeče številke. Po zadnjih javno dostopnih podatkih je imela družba do bank za okoli sedem milijonov evrov kratkoročnih in dolgoročnih obveznosti, dobaviteljem pa je dolgovala 5,8 milijona evrov. Zunajbilančne obveznosti so znašale 15 milijonov evrov. Od tega zneska na dane hipoteke odpade skoraj 11 milijonov evrov, na izdane garancije pa 1,45 milijona evrov.

Kot lokalni gradbinec so GIC Gradnje največ poslov, ki so bili v zadnjem desetletju financirani iz občinskih in državnega proračuna, opravile za občino Rogaška Slatina, in sicer v višini 5,16 milijona evrov. Sledijo posli z ministrstvom za notranje zadeve. Zanj so GIC Gradnje zgradile novo policijsko postajo v ljubljanskih Mostah in Nacionalni forenzični inštitut v Ljubljani. Po propadu celjskega gradbinca CM Celje leta 2012 naj bi GIC Gradnje od te družbe prevzel številne projekte. Z GIC gradnje naj bi sodeloval tudi nekdanji direktor CM Celje Marjan Vengust. Po podatkih Supervizorja so GIC Gradnje z državo in občinami v zadnjem desetletju sklenile za kar 37 milijonov evrov poslov.

Družba je sicer Primorju leta 2008 za sedem milijonov evrov prodala podjetje Stavbar IGM. Kot smo razkrili v Dnevniku, so posebni revizorji, ki so pregledali posle Primorja, opozorili na več lukenj v tem poslu. Primorski gradbinec namreč pred nakupom Stavbarja IGM sploh ni opravil skrbnega pregleda prevzete družbe. Z vprašanji smo se obrnili na Cajzka, a smo na odgovore več dni zaman čakali.