»V poslu s sadjem in zelenjavo delam že 16 let, pa tako visokih cen limon ne pomnim,« je dejal Faris Jukić, vodilni komercialist v podjetju Geaprodukt. Poletni meseci so na tovornih ladjah čez Atlantik prinesli drastično dražje limone, kot smo jih vajeni. V nekaterih trgovinah so se cene za kilogram limon zvišale celo na štiri in več evrov, povprečna cena pa je v Sloveniji avgusta znašala 3,08 evra, kar je skoraj en evro več kot v enakem mesecu lani. Tako visoki ceni so se limone približale le še avgusta 2010, ko je bilo treba za kilogram odšteti 2,93 evra.

Na ljubljanski tržnici je včeraj stal kilogram limon štiri evre, še pred mesecem in pol, ko so prodajali še zadnje kartone letošnje španske letine, pa evro manj. Argentinske limone, ki se v poletnih mesecih običajno bleščijo iz zabojčkov na trgu ali v trgovinah, so sicer tradicionalno nekoliko dražje od španskih, ki jih navdušenci nad limonado ožemajo jeseni, ali od turških, ki jih zamenjajo jeseni. Kljub upoštevanju dolge poti v hladilnikih in s tem povezanih stroškov so argentinske limone letos še posebno drage.

Zanič letina skoraj podvojila cene limon

Limone postajajo vedno bolj priljubljen sadež, kar dokazuje že podatek, da spletni uporabniki besedo »lemon« danes iščejo dvakrat pogosteje kot pred petimi leti. Ameriško kmetijsko ministrstvo ocenjuje, da se bo svetovna poraba limon letos povečala za pet odstotkov, medtem ko bo letna proizvodnja zaradi slabše letine za prav toliko upadla. V ZDA je zato že čutiti od 30 do 40 odstotkov višje cene limon, nič drugače ni drugod po svetu ali tudi v Sloveniji.

Med prodajalci na tržnici v Ljubljani in med dobavitelji se šušlja, da so med glavnimi razlogi za višje cene tudi napetosti med Evropo in Rusijo. Moskva naj bi držala roko nad velikim delom plantaž limonovcev v Argentini, ki je ena največjih svetovnih izvoznic limon takoj za Indijo in Mehiko. Uvoz argentinskih limon naj bi bil posledično precej manjši, cene pa višje.

Jukić je takšno razlago takoj zavrnil in dejal, da je za visoko ceno kriva predvsem slaba letina v Argentini. Po limonovcih je najprej udarila zmrzal, nato pa so imeli pridelovalci težave še z nepričakovano reakcijo na pesticide. Argentinci so zaradi tega ostali brez četrtine letine. Ob dejstvu, da predstavljajo argentinske limone v poletnih mesecih kar 60 odstotkov evropskega uvoza limon, je lažje razumeti visoke cene. Če k temu prištejemo še ukrep Bruslja, ki je začel zaradi nevarnosti pred okužbo limonovcev z boleznijo črnega fungusa poleti omejevati še uvoz limon iz Južnoafriške republike (JAR), pa dobimo že precej bolj celovito sliko o trenutnem stanju na trgu limon.

Odrešitev iz Turčije

Slovenija tako ni edina, kjer so ljubitelje limon prizadele višje cene. Na Češkem je stal kilogram limon avgusta 2,62 evra, kar je največ v zgodovini. Kilogram limon v Bolgariji se je od aprila do avgusta podražil za kar 160 odstotkov, na 2,68 evra. V nekaterih trgovinah naj bi stal tudi več kot štiri evre – toliko kot goveji zrezek, kar je za Bolgarijo nezaslišano. Še huje je v Rusiji, kjer so se limone v enem letu podražile za trikrat, kar še dodatno zamaje teorijo prodajalcev z ljubljanske tržnice. A tako kot mnogi sadeži je tudi limona izrazito sezonska in cene bodo kmalu zopet padle. Med tem, ko se sezona limon v Latinski Ameriki in JAR končuje, se namreč začenja v Turčiji.

Začetek turške sezone je dobra novica tudi za slovenske potrošnike limon. Jukić, ki je dejal, da so prvi tovornjaki, naloženi s turškimi limonami, že na poti, pričakuje s prvimi pošiljkami tudi polovico nižje cene. Na ljubljanski tržnici bodo začeli prodajati turške limone prihodnji teden, v Mercatorju pa jutri. Mercator je imel poleti v ponudbi tudi nekaj limon iz Argentine in še včeraj je znašala cena kilograma limon skoraj tri evre. Po zelo podobni ceni prodajajo limone tudi v Tušu in Hoferju. V avstrijskem trgovcu so ob tem pojasnili, da so še pred šestimi meseci prodajali kilogram limon po ceni 1,39 evra, v Mercatorju pa je stala enaka količina približno pol evra več. Ne glede na to, kje trgovci kupujejo limone, so nihanja v cenah vselej prisotna. Le upamo torej lahko, da tako dragih limon še dolgo ne bo več.