Cimos je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta pridelal kar 37,5 milijona evrov izgube, pri čemer je ustvaril 248,4 milijona evrov prihodkov od prodaje.

Nad dogajanjem v Cimosu so trenutno najbolj zaskrbljeni njegovi dobavitelji. Slednjim namreč družba namerava odpisati bistveno več terjatev, kot se je sprva načrtovalo. Zato so dobavitelji napisali pismo petim ključnim kupcem koprske družbe, med drugim BMW, Fordu in PSA Peugeot Citroën, smo izvedeli neuradno. V pismu so jih obvestili, da številni od njih zaradi prenizkega poplačila terjatev ne bodo mogli preživeti. Na kupce so se dobavitelji obrnili, ker državi ne verjamejo več in ker so ji v več let trajajoči agoniji le oni stali ob strani.

Razen skrb zbujajoče izgube, ki zvišuje negativni kapital družbe, sedemmesečni rezultati poslovanja ne povedo veliko. V Cimosu namreč niso razkrili rezultatov poslovanja v enakem obdobju lanskega leta. V prvih šestih mesecih je družba dosegla 214,1 milijona evrov prihodkov, kar je malenkost več kot v enakem obdobju lani. Medtem ko je v prvem polletju lanskega leta dobiček iz poslovanja znašal 6,7 milijona evrov, je v primerljivem obdobju letos družba dosegla skoraj 16 milijonov evrov izgube. Občutno se je poslabšal tudi denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki se je znižal z 12,2 na 7,7 milijona evrov. V prvem polletju so se Cimosove finančne obveznosti zvišale za nekaj milijonov evrov, tako da so konec junija znašale 248 milijonov evrov. Za nekaj milijonov evrov so se zvišale tudi poslovne obveznosti, in sicer na 128 milijonov evrov.

Po začetku postopka prisilne poravnave se je po naših informacijah v družbi pomembno izboljšala likvidnost. Cimos je namreč pri kupcih izposloval krajše plačilne roke ali celo avanse. Ker se v postopku prisilne poravnave lahko plačujejo le tekoče obveznosti, Cimosu ni treba poravnavati računov za dobavljeno blago pred začetkom insolvenčnega postopka, ki so v plačilo zapadli po začetku prisilne poravnave. Pomenljivo pa je, da je Cimos še vedno brez nadzornega sveta. Kot je znano, so dosedanji nadzorniki protestno odstopili, saj niso bili pravočasno seznanjeni z načrti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), da bo v družbi sprožila prisilno poravnavo. Zdaj sicer zatrjujejo, da bodo nadzorniki imenovani v kratkem, kdaj in koga bodo imenovali, pa ni znano.

Danes se sicer izteče rok, do katerega se morajo Cimosovi dobavitelji odločiti, ali bodo podprli predlog o poravnavanju njihovih terjatev izven postopka prisilne poravnave. Da bi bil sprejet, ga bodo morali podpreti upniki, ki imajo skupno najmanj 90 odstotkov poslovnih terjatev. Teh je za okoli 90 milijonov evrov. Po naših informacijah v družbi dobaviteljem zagotavljajo, da že imajo zagotovljen potreben delež glasov, kar pa je zaradi velikega števila dobaviteljev težko verjetno.

Po predlogu Cimosa bi se morali tisti dobavitelji, ki oskrbujejo Cimosovo proizvodnjo v Sloveniji, odpovedati 45 odstotkom terjatev, medtem ko se je po začetku postopka prisilne poravnave napovedoval odpis le v višini od 20 do 30 odstotkov terjatev. Tistim dobaviteljem, ki dobavljajo Cimosovim hčerinskim družbam v tujini, pa ponuja le četrtinski odpis terjatev. Za takšno razlikovanje so se v Cimosu odločili, ker so dobavitelji v slovenskem delu vezani na podjetja, ki so v prisilni poravnavi, medtem ko Cimosova podjetja v preostalih državah normalno poslujejo in niso v insolvenčnih postopkih. V DUTB zagotavljajo, da niso sodelovali pri oblikovanju predloga za poplačilo obveznosti dobaviteljem, da je torej to predlog družbe same. Eno ključnih vprašanj Cimosovega sanacijskega procesa je, ali bo družba do začetka septembra pripravila zahtevani načrt o finančni reorganizaciji. Na vprašanje, ali jim bo to uspelo, v Cimosu niso konkretno odgovorili. Pojasnili so le, da priprava načrta intenzivno poteka.