Potem ko je arabska družba Emkaan Holdings iz stečajne mase odkupila premoženje propadlega podjetja Radeče papir in zagnala stroj štiri za proizvodnjo papirja, je nedavno obudila še stroj pet za izdelavo papirja z visoko varnostjo, ki se med drugim uporablja za tiskanje denarja. Poleg 67 delavcev, ki so že zaposleni v družbi Radeče papir Nova, jih nameravajo v kratkem zaposliti še 70. Še 110 delavcev pa je zaposlenih v hčerinskem podjetju Muflon, ki izdeluje samolepilne materiale in folije.

Po pojasnilih Igorja Rakuše, ki je Emkaan pripeljal v Slovenijo, so nedavno pridobili dve večji naročili. Prvo je izdelava sirskih potnih listov, pri drugem pa so podizvajalci francoske družbe Oberthur Technologies za izdelavo varnostnega papirja. V okviru Oberthurja, ki se je tudi zanimal za nakup premoženja iz stečajne mase Radeče papirja, deluje ena največjih tiskarn evrskih bankovcev. Poleg tega je družba pridobila še posel tiskanja volilnih lističev za Hrvaško in BiH, medtem ko slovenska volilna komisija Radeče papirja Nove ni povabila k oddaji ponudbe za tiskanje volilnih lističev na aktualnih volitvah. Kot je pojasnil Rakuša, so ta posel zaupali španskemu podjetju. Jeseni bo znano, ali bo Radeče papir Nova izbrana za 25-milijonski posel tiskanja indijskih rupij, pri čemer so se med vsemi ponudniki kvalificirali v ožji izbor. Zaradi varnostnih zahtev na javnih razpisih po svetu bodo posli tiskanja vrednostnega papirja v kratkem preneseni na podjetje Radeče papir Vrednostni dokumenti. Na to podjetje bo prešlo tudi približno 50 delavcev. Po zastavljenih ciljih bi morali vključno z Muflonom že v kratkem mesečno dosegati 6 milijonov evrov prihodkov, je napovedal Rakuša. Za predstavo: leta 2012 bankrotirani Radeče papir je v najboljših časih ustvarjal približno 50 milijonov evrov prihodkov na leto.

Čeprav je država Emkaanu pred nakupom propadlega Radeče papirja obljubljala nepovratna sredstva za neposredno tujo naložbo in subvencije za nove zaposlitve v skupni višini 3 milijonov evrov, jih še niso prejeli. Po novem pa v družbi pričakujejo 1,2 milijona evrov subvencij. Ob nedavnem obisku Radeč je minister za gospodarski in tehnološki razvoj Metod Dragonja dejal, da bi Radeče papir Nova subvencije lahko prejela na že objavljenem razpisu za sofinanciranje začetih investicij podjetij, ki ohranjajo ali ustvarjajo delovna mesta v občinah Hrastnik, Radeče in Trbovlje. Po Rakušovih besedah se Emkaan zanima tudi za nakup Palome in papirnice Vipap Videm Krško. Slednja je v lasti češkega ministrstva za finance. sm