Pred farmacevtsko družbo Galex iz Murske Sobote so odločilni dnevi. Potem ko jo je vodstvo poleti lani rešilo gotovega stečaja, se mora zdaj z bankami dogovoriti o odpisu in dolgoročnem odlogu večmilijonskih obveznosti.

Gre za ključni del načrta finančnega prestrukturiranja Galexa, ki naj bi omogočil dolgoročno preživetje družbe. Tako naj bi banke v kapital Galexa pretvorile najmanj 70 odstotkov od desetih milijonov evrov terjatev. Preostanek bi moral Galex odplačati v prihodnjih letih, največ v letih 2016 in 2017, ko bi ponovno poslovali s polno paro in ustvarjali visok dobiček. Po naših informacijah so podrobnosti reprograma z bankami že praktično usklajene.

Toda eden od pogojev za podprtje programa sanacije družbe z 29 zaposlenimi naj bi bil odhod dolgoletnega prvega moža Galexa Mirana Jablanovca. Ta bi se na njihovo zahtevo moral posloviti ne le od desetodstotnega lastniškega deleža, ki bo ob bančnem prevzemu lastništva tako in tako razvodenel, ampak tudi od upravljalske funkcije. Največji lastnik Galexa so sicer Pomurske lekarne.

Da banke upnice zahtevajo umik Jablanovca, ni nobeno presenečenje. Še pred meseci so se namreč pripravljale na vložitev odškodninske tožbe proti upravi Galexa, saj naj bi jih več let zavajalo z neresničnimi računovodskimi izkazi, v njih pa prikazovalo previsoko vrednost premoženja. Kot smo poročali, so v Galexu v zavarovanje večmilijonskih bančnih posojil predložili patent, za katerega se je pozneje izkazalo, da ni bil dokončno registriran. Njegova vrednost je bila tako enaka nič. Gre za izdelek perindopril za zdravljenje visokega krvnega tlaka, v razvoj katerega je Galex vložil več kot deset milijonov evrov. Več kot polovico teh sredstev so mu posodili v Poštni banki Slovenije (PBS). V zvezi s tem murskosoboški kriminalisti vodijo tudi predkazenski postopek zaradi suma storitve več kaznivih dejanj.

Če bo Jablanovec po dogovoru z bankami res zapustil družbo, bi to zanjo kljub finančnemu preživetju pomenilo velik udarec. Jablanovec je za njenim krmilom že od leta 2007 in naj bi bil po besedah virov blizu Galexa nenadomestljiv. Tesno je namreč vpet v aktualno poslovno prestrukturiranje oziroma preusmeritev Galexa iz proizvodnje generičnih izdelkov na področje galenskih izdelkov, torej proizvodnje čajev in kozmetike. Njegova morebitna zamenjava čez noč bi torej lahko ogrozila ta proces. O tem, kakšne težave imajo banke upnice z iskanjem vodstvenih kadrov za Galex, pa priča podatek, da v zadnjega pol leta niso bile sposobne najti osebe, ki bi zasedla položaj prokurista in v njihovem imenu bedela nad delom Jablanovca.

Dodaten gnev bank upnic si je Jablanovec nakopal v začetku lanskega leta, ko je Galex poslal v postopek poenostavljene prisilne poravnave. S tem se je družba kljub visokim zapadlim obveznostim rešila večmesečnih blokad na računih in se spravila iz na videz brezizhodnega položaja. Če je bila pred tem usoda Galexa v nemilosti bank, so si v družbi s to potezo okrepili pogajalsko pozicijo in prisilili banke v skorajšnjo sklenitev kompromisnega dogovora.

Galex je po besedah Jablanovca v pravkar izteklem letu posloval skladno z načrtom, »ki je bil izdelan v sodelovanju in soglasju z bankami upnicami«. To pomeni, da je družba ustvarila nekaj več kot 2,3 milijona evrov prihodkov, čisti poslovni izid pa se je gibal okoli ničle. »Poslovni načrt za leto 2015 predvideva rast prodaje, najbolj v galenskem delu, kar se bo odrazilo v dobičku, normalizirani denarni tok iz poslovanja (EBITDA) pa naj bi znašal okoli pol milijona evrov,« je povedal Jablanovec.