Letošnji proračun predvideva primanjkljaj v višini milijarde evrov

Letošnji proračun namreč predvideva primanjkljaj v višini milijarde evrov, potem ko je ta lani znašal 1,535 milijarde evrov. Finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Uroš Čufer je že nekajkrat omenil, da rebalans proračuna po trenutnih podatkih ne bo potreben, bo pa na strani odhodkov treba sprejeti nekaj dodatnih ukrepov.

Prva ocena ministrstva za finance kaže, da je državni proračun aprila po treh mesecih precejšnjega primanjkljaja zabeležil nekoliko manjši presežek odhodkov nad prihodki.

Januarja je primanjkljaj znašal 223,7 milijona evrov, februarja 262,3 milijona evrov, marca pa 178,2 milijona evrov. Decembra lani je proračun medtem zabeležil za skoraj 81 milijonov evrov presežka.

V državni proračun se je aprila nateklo 737,4 milijona evrov

V državni proračun se je aprila nateklo 737,4 milijona evrov, kar je bistveno več kot v preteklih mesecih. Proračunski prihodki so bili januarja namreč pri 660,4 milijona, februarja pri 641,5 milijona, marca pa pri 631,3 milijona evrov. V primerjavi z aprilom lani so bili prihodki v letošnjem aprilu višji za nekaj več kot 116 milijonov evrov.

V prvih štirih mesecih se je v proračun nateklo nekaj manj kot 2,7 milijarde evrov oziroma malo nad 245 milijonov evrov manj kot v zadnjem štirimesečju lanskega leta, ki ga je zaznamovalo tudi zelo dobro črpanje sredstev EU. V prvih štirih mesecih lani je država v proračunu zbrala skoraj 2,4 milijarde evrov, tako da so bili prihodki v enakem obdobju letos višji za skoraj 278 milijonov evrov.

Davčni prihodki so bili aprila s 603,3 milijona evrov za skoraj 135 milijonov evrov višji kot marca in za približno toliko višji kot februarja. Januarja so bili davčni prihodki pri 592 milijonih evrov. Aprila lani je proračun zbral za 516,8 milijona evrov.

V prvih štirih mesecih leta so bili davčni prihodki z nekaj več kot 2,1 milijarde evrov z malo manj kot 154 milijonov evrov nižji kot v zadnjem štirimesečju lani. V primerjavi s prvim štirimesečjem 2013 so bili davčni prihodki v prvih štirih mesecih letos višji za skoraj 385 milijonov evrov.

Prihodki od davkov na dohodek in dobiček so bili za skoraj 36 milijonov evrov višji kot marca

Prihodki od davkov na blago in storitve, gre predvsem za davek na dodano vrednost in trošarine, so bili aprila s 440,9 milijona evrov za dobrih 182 milijonov višji kot marca in za skoraj 115 milijonov višji kot februarja. Januarja so bili pri 471,2 milijona evrov. Aprila lani so bili prihodki s tega naslova pri 516,4 milijona evrov.

Prihodki od davkov na dohodek in dobiček so bili s 135,8 milijona evrov za skoraj 36 milijonov evrov višji kot marca in za malo manj kot 21 milijonov evrov višji kot februarja. V primerjavi z lanskim aprilom je bil položaj nasploh boljši, saj je država takrat zavezancem neto vrnila za 15 milijonov evrov.

Prejeta sredstva EU so bila s 95,6 milijona evrov za 35 milijonov nižja kot marca, a za 44 milijonov višja kot februarja. Januarja so bila pri 27,2 milijona evrov.

V prvih štirih mesecih leta se je v državni proračun iz bruseljske blagajne vrnilo skoraj 305 milijonov evrov, kar je 145 milijonov evrov manj kot v zadnjih štirih mesecih 2013, a decembra lani so bili prilivi s tega naslova izrazito visoki. V prvih štirih mesecih lani se je v slovenski proračun iz evropskega vrnilo dobrih 284 milijonov evrov.

Aprila 796,1 milijona evrov proračunskih odhodkov

Proračunski odhodki so bili aprila s 796,1 milijona evrov za dobrih 13 milijonov evrov nižji kot marca in za nekaj manj kot 107 milijonov evrov nižji kot februarja. Januarja so bili pri 884,1 milijona evrov, lani aprila pa so znašali dobrih 883 milijonov evrov.

V prvih štirih mesecih leta so proračunski odhodki dosegli malo manj kot 3,4 milijarde evrov in bili za skoraj 236 milijonov evrov višji kot v zadnjem lanskem štirimesečju. V primerjavi s prvimi štirimi meseci 2013 so bili odhodki višji za dobrih 12 milijonov evrov.

Veliko proračunsko breme so postale obresti

Veliko proračunsko breme v so po letih rasti javnega dolga postale obresti. Plačila obresti so bila aprila s 141,8 milijona evrov ta skoraj 31 milijonov nižja kot marca, a vseeno malenkost višja kot februarja. Januarja so bila plačila dobrih 168 milijonov evrov.

Plačila obresti so bila v prvih štirih mesecih letos bistveno višja kot v prejšnjih obdobjih. Dosegla so nekaj nad 742 milijonov evrov, v zadnjih štirih mesecih lani pa dobrih 199 milijonov evrov.

Brez plačil obresti je bil proračun aprila za 76,1 milijona evrov v presežku, v prvih štirih mesecih pa je bil primarni primanjkljaj (ob neupoštevanju plačil obresti) pri 146,5 milijona evrov.