Nekdanji član upravnega odbora CM Celje Vojko Stermecki bo moral v stečajno maso propadlega gradbinca nakazati 150.000 evrov odškodnine. Višje sodišče v Ljubljani je namreč zavrnilo njegovo pritožbo na sodbo prvostopenjskega sodišča iz januarja letos, v katerem ga je spoznalo krivega sporne oddaje kamnoloma v najem enemu od upnikov.

Zdaj se bo za stečajno upraviteljico CM Celje Mileno Sisinger začela dolgotrajna izterjava iztoženega zneska, katere uspeh je vprašljiv. Stermecki se je že znebil premoženja, ki bi bilo zlahka dosegljivo za rubež. Svojo polovico družinske hiše v Žalcu je decembra 2012, kmalu po razglasitvi stečaja CM Celje, prepisal na življenjsko sopotnico. Sredi maja letos je nanjo prenesel še svoje podjetje Nove Gradnje iz Celja, ki ima 26.000 evrov premoženja. Upanje za stečajno maso je predstavljal še manjši delež v menedžerskem podjetja Derma, ki je šlo pred dnevi v stečaj.

Zato pa pravnomočno dobljena tožba proti Stermeckemu odpira možnosti odškodninskega pregona drugih menedžerjev CM Celje. »Navedena sodba je pomemben korak v zvezi z ugotavljanjem odgovornosti nekdanjega poslovodstva,« je navedla Sisingerjeva. Koga ima v mislih, ni hotela razkriti. Po naših informacijah pa gre za nekdanjega predsednika upravnega odbora CM Celje Zdravka Zvera, ki je funkcijo opravljal zgolj leto dni, od oktobra 2011 vse do bridkega konca. Tudi pri njem bi Sisingerjeva naletela na manjšo težavo, saj je BKS Bank lanskega junija na njegovi hiši v Zrečah vpisala kar 98.000 evrov visoko hipoteko. To je nekoliko več, kot je po evidencah Gursa vredna nepremičnina. Tudi tretji član upravnega odbora CM Celje Peter Šepetavc, ki je vodil VOC Celje in Dermo, je že novembra 2012 poskrbel za družinsko hišo v Celju.

Spomnimo, da je Sisingerjeva pred meseci napovedala vložitev več ovadb zaradi poslov CM Celje iz obdobja, ko ga je vodil Marjan Vengust. Med drugim zaradi financiranja in poslovanja hčerinskih družb v tujini. Celjski kriminalisti pogorišče CM Celje preiskujejo že od konca leta 2012. V stečajnem postopku CM Celje je trenutno v teku 23 različnih pravdnih postopkov, njihova skupna vrednost pa dosega tri milijone evrov. Skoraj polovico tega predstavlja izbrisna tožba na vpisane hipoteke, uperjena proti podjetju Frutarom Etol, slab milijon evrov pa je vredna tožba proti nekdanji hčerinski družbi VOC Celje. Sporno naj bi bilo medsebojno poslovanje. tm