»Pogodba za nakup večinskega deleža Mladinske knjige (MK) Založbe je razdrta. Če bodo banke ponovno prodajale družbo, se bomo mogoče znova prijavili. Toda trenutno se bolj nagibamo k temu, da na novi dražbi ne bi sodelovali,« nam je povedal lastnik Učil International Srečko Mrvar.

Čeprav je bila pogodba včeraj razdrta, saj Učila niso nakazala preostalih pet milijonov evrov kupnine, za tržiškega založnika posel še ni končan. Že na zadnji dražbi so namreč Učila nakazala pol milijona evrov varščine, ki jo nameravata Abanka in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zadržati, obenem pa od Učil zahtevata plačilo celotne kupnine. A Mrvar na to ne pristaja in pričakuje celo vračilo varščine. »Če to ne bo mogoče, bomo uporabili vsa pravna sredstva,« napoveduje in med drugim omenja ničnost pogodbe, pravno zmoto, neizvršljivost pogodbe...

»Banke so nam še prejšnji teden predlagale, da bi podaljšali rok, vendar bi morali nato kupnino nakazati ne glede na odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK),« pravi Mrvar. Da kupnine ni poravnal v dogovorjenem roku, pripisuje postopkom AVK, ki še ni odločil o priglašeni koncentraciji med Učili in MK Založbo. Toda pri tem je treba opozoriti, da so Učila koncentracijo priglasila šele pred dobrima dvema tednoma. Poleg tega se v zadnjih dveh mesecih Učila z bankami niso uspela dogovoriti o podaljšanju posojil MK Založbi. Banke imajo v posojilnih pogodbah tudi tako imenovano klavzulo »change of control«, ki jim v primeru spremembe lastništva omogoča takojšen odpoklic posojil MK Založbi. Toda s pogoji iz kreditnih pogodb so se v Učilih seznanili že pri skrbnem pregledu, prav tako sploh niso zahtevali, da je plačilo kupnine vezano na predhodno soglasje varuha konkurence. »Morda smo naredili napako ali pa smo se teh tveganj prepozno zavedali,« pravi Mrvar, ki je prepričan, da sta Abanka in DUTB vedeli, da pogodbe ni mogoče izvršiti. A kot odgovarjajo v Abanki, so vsi interesenti že pred dražbo prejeli osnutek pogodbe o prodaji delnic, vsak od njih pa se je nato sam odločil, ali bo na dražbi sodeloval ali ne.

Vse bolj je torej verjetno, da se prodaja največjega založnika seli na sodišče oziroma vrača na začetek. Medtem pa MK Založba tone v vse večje težave, saj so se ji lani prihodki znižali za še dodatnih 13 odstotkov, na vsega 29 milijonov evrov, čista izguba pa je znašala skoraj štiri milijone evrov. Podobno usodo je delila tudi MK Trgovina, ki je lani ustvarila 51 milijonov evrov prihodkov ter pri tem pridelala dva milijona evrov izgube.