Postopek dokapitalizacije Pivovarne Laško, ki so jo zaradi previsokih dolgov zahtevale banke upnice, stopa v naslednjo fazo. Potem ko se je konec minulega tedna iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb, so nadzorniki Laškega pod vodstvom Gorana Brankovića včeraj potrdili tudi ožji izbor kandidatov, ki bodo lahko opravili skrbni pregled.

Koliko investitorjev se je uvrstilo v ožji izbor in koliko ponudb so v Laškem zavrnili, za zdaj še ni znano. Po neuradnih informacijah pa naj bi nezavezujočo ponudbo oddala kanadsko-ameriški Molson Coors in nizozemski Heineken, medtem ko naj bi se turški Effes Pilsen iz boja že umaknil. Po nekaterih informacijah naj bi ponudbo oddala tudi investicijska družba Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki je pred kratkim prevzela Telemach, Bain Capital, ki se poteguje tudi za nakup Telekoma Slovenije, in CVC Capital Partners. Slednji se je v preteklosti potegoval tudi za prevzem Mercatorja, a so se lastniki odločili, da pogajanja nadaljujejo samo z Agrokorjem.

Tako imenovani informacijski memorandum, v katerem so razkriti tudi nekateri nejavni podatki o poslovanju in finančnem stanju Skupine Pivovarna Laško, je po neuradnih informacijah prevzelo 21 potencialnih dokapitalizatorjev, od tega polovica strategov. Skromen odziv mednarodnih pivovarskih skupin naj bi bil po neuradnih informacijah deloma tudi posledica prodaje Mercatorjevih delnic in posledično negotovega položaja izdelkov Pivovarne Laško na trgovskih policah Mercatorja in Konzuma. Spomnimo namreč, da so si bančne lastnice Mercatorjevih delnic v zameno za znižanje kupnine izborile poplačilo dela posojil. A na drugi strani Zorku v zameno za to, da se je odpovedal tretjini kupnine, za družbe iz Skupine Pivovarna Laško ni uspelo izpogajati nobenih zavez. Po neuradnih informacijah naj bi v Agrokorju po končanem prevzemu Mercatorja že začeli pritiskati na Pivovarno Laško, vendar naj bi se resnejša pogajanja o bodočem položaju Skupine Laško na trgovskih policah Mercatorja in Konzuma začela šele po zaključku dokapitalizacije Laškega.

V postopek prodaje Pivovarne Laško (izbrani dokapitalizator bo moral objaviti tudi prevzemno ponudbo) pa se želijo vključiti tudi nekateri večji lastniki z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), Kapitalsko družbo (Kad) in KD Skladi na čelu. Ti so se namreč že povezali v konzorcij, ki bo predvidoma uradno zaživel v naslednjih dneh, vključeval pa naj bi lastnike, ki obvladujejo okoli polovico lastništva Pivovarne Laško. Da se nameravajo lastniki pridružiti postopku prodaje, naj bi DUTB in Kadu Laščanom napovedali že pred tedni, uradno pa so jih o tem obvestili konec minulega tedna. A čeprav naj v Laškem nad odločitvijo lastnikov ne bi bili navdušeni, pa tega postopka brez ključnih delničarjev ne morejo zaključiti. Dokapitalizacijo bodo morali na skupščini z najmanj 75-odstotno podporo podpreti tudi delničarji, prepreči pa jo s svojimi delnicami lahko že DUTB. Skupino Pivovarna Laško je konec septembra bremenilo še za 242 milijonov evrov finančnih obveznosti, z dokapitalizacijo pa naj bi se finančni dolg znižal za okoli 150 milijonov evrov. V prvih treh četrtletjih je Skupina Pivovarna Laško ustvarila 197 milijonov evrov prihodkov, kar je šest odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, medtem ko se je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo znižal za desetino, na 36 milijonov evrov. Zaradi bistveno nižjih oblikovanih oslabitev je devetmesečni čisti dobiček znašal 12 milijonov evrov, vendar pa je Zorko konec lanskega leta napovedoval, da bodo letošnje leto končali z 31 milijoni evrov čistega dobička.