Po več mesecih pogajanj v Probanki po neuradnih informacijah končujejo prodajo posojil fizičnim osebam. Po neuradnih informacijah naj bi izredna uprava Probanke v prihodnjih dneh z eno od bank v večinski tuji lasti podpisala pogodbo, s katero bo na njo prenesla za skupno okoli 50 milijonov evrov posojil, ki jih je mariborska banka odobrila nekaj tisoč državljanom.

Skupaj s posojili, v glavnem naj bi šlo za potrošniška in stanovanjska posojila, naj bi Probanka prenesla tudi okoli 4000 transakcijskih računov. Višina kupnine za zdaj še ni znana, s prodajo terjatev do fizičnih oseb pa se bo bilančna vsota Probanke po dostopnih podatkih znižala pod 400 milijonov evrov. Prodaja za komitente Probanke ne prinaša večjih sprememb. Posojila bodo po novem sicer odplačevali drugi banki, vendar pa bodo vsa preostala določila pogodb, kot je višina obrestne mere in zavarovanja, ostala nespremenjena.

Hkrati s posojili fizičnim osebam so v Probanki želeli sicer prodati tudi za 100 do 150 milijonov evrov depozitov nebančnih strank, vendar se je izkazalo, da so ti zaradi zelo visokih obrestnih mer praktično neprodajljivi. Večje težave naj bi v Probanki imeli tudi s prodajo posojil okoli 2500 malim in srednje velikim podjetjem, ki so uvrščena v bonitetni razred A in ki tekoče poravnavajo tako obresti kot tudi glavnico posojil. Čeprav naj bi v banki skupno dobili kar 11 nezavezujočih ponudb finančnih investitorjev in drugih bank, nobeden od njih ni bil pripravljen prevzeti celotnega portfelja zdravih posojil oziroma naj bi zavezujoče ponudbe vsebovale zelo visoke diskonte. Pričakovati je, da se bodo v Probanki s potencialnimi kupci sedaj poskušali dogovoriti o prodaji posojil do posameznih podjetij, vendar bi bilo to bolj zamudno, izkupiček pa nižji. Kot smo razkrili, bi se lahko likvidacijska postopka Factor banke in Probanke končala že konec letošnjega leta oziroma dve leti prej, kot je bilo predvideno. Na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so nam pred dnevi že potrdili, da se o prevzemu terjatev Probanke in Factor banke pogovarjajo s predstavniki Banke Slovenije in finančnega ministrstva, vendar za zdaj še ni znano, katere terjatve bi banki v likvidaciji sploh prenesli na tako imenovano slabo banko.

Medtem pa v Probanki pospešeno zapirajo svoje poslovalnice, iščejo kupce za zasežene nepremičnine v Sloveniji in na Hrvaškem ter prodajajo svoje finančne naložbe. Mrežo poslovalnic so v Probanki zmanjšali praktično za polovico in zaprli poslovalnice na Gosposki ulici v Mariboru, Podbrežju in Murski Soboti, v prihodnjih dveh mesecih pa bodo zaprli tudi tri poslovalnice v Kopru, Novem mestu in Ravnah na Koroškem. Dejavnost borznega posredovanja in upravljanja premoženja so pred kratkim prenesli na Novo KBM, prek borze pa v zadnjih dneh pospešeno prodajajo delnice Pivovarne Laško in Save, medtem ko jim je vse delnice Gorenja že uspelo prodati. V naslednjih tednih bo tudi znano, ali jim bo uspelo prodati 17-odstotni delež Športne loterije, medtem ko je dražba, na kateri so poskušali prodati 57-odstotni delež Kota, pred dnevi propadla. Za večinski delež Kota, ki so ga zasegli družbama Ekosistemi in ONM Energija, so v Probanki sicer pričakovali najmanj osem milijonov evrov, pri čemer pa Koto bremeni za skoraj 12 milijonov evrov posojil, letni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) družbe pa se giblje le pri dveh milijonih evrov.