Medtem ko lastnik Koloseja Sergej Racman upa, da bo v prihodnjih mesecih prepričal banke upnice v smiselnost prisilne poravnave in 96-odstotni odpis 25-milijonskih obveznosti, so se nekatere že odločile za ukrepanje zaradi domnevno spornih Racmanovih potez.

Kot je na nedavni seji upniškega odbora razkrila predstavnica NLB, ki od Koloseja zahteva plačilo 8,5 milijona evrov, so zaradi vprašljivega prenosa ljubljanskega kino kompleksa na novega lastnika na sodišče vložili ustrezna pravna sredstva. Na podlagi tožbe so na Kolosejevi nepremičnini vpisali tudi začasno odredbo, kar novemu lastniku prepoveduje njeno nadaljnjo prodajo. Tudi upraviteljica Andreja Terpotec, ki nadzoruje prisilno poravnavo in je pregledala posel, ocenjuje, da je bila prodaja nepremičnine sporna in da gre pri tem za oškodovanje upnikov.

Gre za odprodajo največjega kompleksa kinodvoran pri nas. Kot smo razkrili, ga je Racman tik pred začetkom prisilne poravnave prenesel na podjetje SIP Nepremičnine, ki ga obvladuje Davorin Vidmar. Ta je za Racmana lobiral za igralniško koncesijo v Vrtojbi. Ker Vidmarjevo podjetje nima sredstev za plačilo 15-milijonske kupnine, sta se z Racmanom dogovorila, da bi Koloseju plačal čez štiri leta, vmes pa mu ne bi bilo treba plačevati nobenih obresti. S tem se je Racman rešil iz na videz brezizhodnega položaja. Nepremičnina je namreč varna pred bankami, Vidmar pa jo lahko naslednjih nekaj let trži naprej zdajšnjim najemnikom ali proda kakšnemu od velikih mednarodnih kinooperaterjev, ki jih zanima vstop na slovenski trg.

Pod drobnogledom upnikov so se znašli tudi drugi posli. Trenutno edino premoženje Koloseja predstavljajo najemnine od oddaje najetih prostorov v bližnji Areni, vendar je Terpotčeva od podnajemnikov izvedela, da denarja ne nakazujejo na račun Koloseja, ampak neposredno na račun BTC, ki je lastnik Arene. Zato bo upniški odbor v kratkem pregledal vse najemne in cesijske pogodbe ter pogodbe o odstopu in zastavi terjatev. Racman jim mora razkriti tudi vso dokumentacijo v zvezi s podjetjem Fold, ki je danes eden največjih upnikov Koloseja. Fold, ki se ukvarja s posredništvom in do lanskega leta sploh ni posloval, namreč od Koloseja terja skoraj milijon evrov. Kakšne posle sta sklepala, naj bi bilo znano v kratkem, kljub slabemu finančnemu položaju Koloseja pa je Foldu uspelo zavarovati polovico terjatev. V začetku maja lani se je z Racmanom dogovoril, da mu kot zavarovanje odstopi za 430.000 evrov Kolosejevih terjatev do podjetij, povezanih z Racmanom.