DUTB je terjatve prenesla v petih svežnjih. Dokumenti za 420 terjatev so zbrani v 1991 registratorjih, pet terjatev je še v uradnih preiskavah oziroma drugih pravnih postopkih. Kot so poudarili v DUTB, je šlo za »zahteven in obsežen projekt, na katerem je štiri mesece na strani DUTB delalo 39 sodelavcev«.

DUTB aktivno upravlja vse prenesene terjatve

DUTB je bankama za prenesene terjatve izplačala za 1,1 milijarde evrov kapitala v državnih obveznicah, kar je približno tretjina knjigovodske vrednosti.

DUTB je nato opravila svojo oceno vrednosti za posojila 20 podjetij, za katere je presodila, da obstaja velika verjetnost, da je poštena vrednost sredstev nižja od prenosne vrednosti. Pri tem je ugotovila potrebo po oblikovanju za 92,6 milijona evrov slabitev.

Kreditna odbora DUTB odločitve v zvezi s posameznimi primeri upravljanja premoženja sprejemata že vse od knjigovodskega in pravnega prenosa terjatev, DUTB pa sedaj aktivno upravlja vse prenesene terjatve. V 19 primerih je v procesih upravljanja terjatev že naredila ključne korake za prestrukturiranje družb.

Šest mesecev za podroben pregled premoženja

DUTB ima na voljo šest mesecev, da podrobno pregleda premoženje in vse z njim povezane dokumente. Če v tem roku ugotovi stvarne ali pravne napake, lahko banke pozove k dopolnitvi dokumentacije ali terjatev vrne, so navedli.

Medtem se prenosi slabih terjatev s tretje največje in podržavljene Abanke še sploh niso začeli. Država jo je sicer konec minulega leta lahko dokapitalizirala v višini 348 milijonov evrov, za dopolnjeno dokapitalizacijo v višini 243 milijonov evrov in za prenos slabih terjatev na DUTB v predvideni prenosni vrednosti 543 milijonov evrov pa čaka na dovoljenje Evropske komisije. Program prestrukturiranja ji je poslala sredi februarja.