Privatizacijski mogotec Igor Lah, ki je glavni osumljenec preiskave NPU zaradi domnevnega večmilijonskega oškodovanja upnikov Lika Vrhnika, je očitno že v začetku lanskega leta, ko so Durs in organi pregona preiskovali sume nepravilnosti, zaščitil nepremičnine pred odvzemom.

Na razkošni Vili Rog na obrežju Blejskega jezera, ki jo je eden najbogatejših Slovencev pred desetletjem za 2,7 milijona evrov kupil na dražbi od države in jo obnovil, njegovem domovanju v ljubljanskem Podutiku in tudi na tovarniškem kompleksu Lika na Verdu pri Vrhniki je namreč že od leta 2012 vknjiženih več zemljiških dolgov. Te so, kot smo razkrivali v Dnevniku, menedžerji sistematično uporabljali kot poceni zaščito nepremičnin pred upniki, zaradi domnevnih zlorab pa je država ta institut ukinila.

Na nepremičninah v Ljubljani in na Bledu ju je Lah po dostopnih podatkih vpisal v začetku decembra 2012. Vilo Rog je obremenil s 6,8-milijonskim, hišo v Podutiku pa s 4,6-milijonskim zemljiškim dolgom. Le tri tedne po tem je direktor Lika Danilo Peteh (tudi eden od osumljenih v preiskavi NPU) na okrožno sodišče v Ljubljani vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave. V sanaciji družbe, v kateri so po oddelitvah dejavnosti in zaposlenih ostale le nepremičnine, bodo nezavarovani upniki ostali brez najmanj milijona evrov. Še mnogo več sredstev bodo izgubili dobavitelji in drugi upniki Likovih praznih hčerinskih družb, ki so klavrno končale v stečaju.

Čeprav so v Liku konec lanskega leta uspešno prestali glasovanje o prisilni poravnavi, bo njegova usoda odvisna od Gorenjske banke, ki ji dolguje več kot šest milijonov evrov. Ta bi mu morala za deset let podaljšati posojila in znižati obrestno mero, njene izvršbe na Likovem premoženju pa so verjetno tudi glavni vzrok za začetek prisilne poravnave. Kljub temu so si Lahovi očitno še pravočasno zagotovili močno orožje proti banki, ki je financirala Liko. V začetku junija 2012, le deset dni pred tem, ko je Gorenjska banka na podlagi izvršbe dosegla vpis plombe na Likovih nepremičninah, je Liko nanje vknjižil za 1,2 milijona evrov zemljiškega dolga. Če bi prišlo do rubeža kompleksa na Verdu, bi z izkupičkom od prodaje najprej poplačali za zdaj neznanega imetnika zemljiškega pisma.

V začetku lanskega leta, ko smo v Dnevniku začeli opozarjati na poplavo vpisov zemljiških dolgov na menedžerskih vilah in stanovanjih ter morebitne zlorabe in ko so davčni inšpektorji opravili nadzor nad Likom, so se na Lahovih nepremičninah pojavile še hipoteke. Vpisalo jih je podjetje Ampelus Holding Limited s Cipra, prek katerega Lah obvladuje del poslovnega imperija in v katero je v zadnjih letih prelil za kar 180 milijonov evrov kapitala. Lahovo hišo v Podutiku je obremenilo s petmilijonsko, Vilo Rog pa z osemmilijonsko maksimalno hipoteko. Ta ni nujno tudi v celoti izkoriščena. Pri tem velja opozoriti, da je imelo Lahovo podjetje VRP, ki je formalni lastnik nepremičnine na Bledu, konec lanskega leta za le dobrih 200.000 evrov finančnih obveznosti.

V čigavih rokah so zemljiška pisma in ali je do vknjižbe zemljiških dolgov prišlo z namenom zavarovanja premoženja pred morebitnimi upniki? Kako so nastali dolgovi Laha in podjetja RVP do ciprskega Ampelusa? »Gospod Igor Lah svojih osebnih financ ne komentira,« so odgovorili iz njegovega podjetja KS Naložbe in dodali, da vsebina zastavljenih vprašanj ni v nobeni povezavi s preiskavami.