Kranjsko podjetje za izdelavo profesionalnih ročnih orodij Perles se je pred leti znašlo v hudih finančnih in poslovnih težavah, lani novembra ga je idrijska Hidria prodala irskemu skladu ARK Capital Engineering. Največji lastnik tega sklada je irski poslovnež John Concannon, ki ima v lasti več tovarn po Evropi, ki se ukvarjajo s podobno ali vsaj kompatibilno dejavnostjo. Novi direktor Christian Buechl prihaja iz Nemčije, novi pa so tudi prostori Perlesa, ki se je iz ogromnih in potratnih v Kranju preselil v bistveno manjše, a modernejše v poslovni coni v Šenčurju. Tako lastniki kot novo vodstvo za prihodnje leto napovedujejo kar 50-odstotno rast prihodkov.

Od kod optimizem za tako poslovanje skoraj že zavoženega podjetja s sicer 80-letno tradicijo? »Novembra lani je Perles izdeloval 87 izdelkov, kar 19 različnih kablov in vtikačev je bilo na voljo, 43 rotorjev, imeli so nizko produktivnost, vse se je delalo sproti po naročilu, zato je prihajalo do velikih zamud pri dobavi. Danes delamo 25 vrhunskih nišnih produktov za lastno blagovno znamko in za pomembne izdelovalce tovrstnih orodij v Evropi, imamo le še devet kablov in vtikačev, visoko produktivnost, minimalne roke dobave in 43 zaposlenih v novih prostorih. Za nami je leto prestrukturiranja, smo praktično na dnu, a bomo vseeno ustvarili 2,8 milijona evrov prihodkov. Prihodnje leto jih načrtujemo 4,6, rast bomo z izobraževanjem, inovacijami in novimi vodstvenimi kadri nadaljevali, tako da za 2016 napovedujemo 5,3 milijona evrov prihodkov,« je optimističen Buechl.

Kritika poslovnega okolja v Sloveniji

John Concannon ni želel razkriti višine investicij v Perles, skupaj z Buechlom pa sta bila izjemno kritična do poslovnega okolja v Sloveniji. »Tu imate vrhunsko znanje, izjemno predane ljudi. Za primer naj povem, da so naše delavke, ko smo selili proizvodnjo, v Kranju začele delati ob šestih zjutraj, ob desetih zvečer so na novi lokaciji še vedno zlagale opremo. Vse, da bi se čim prej preselili in začeli delati. Take predanosti ni nikjer,« je sicer pohvalil Buechl. A povsem drugo plat je predstavil Concannon: »Vse naložbe plačujemo z lastnim denarjem iz dobičkov naših drugih podjetij ter iz rednega poslovanja. Posluha za financiranje projektov pri bankah v Sloveniji nismo imeli. Močno upam, da se bo Slovenija na tem področju zbudila.« Buechl je temu dodal, da lahko govorijo iz lastnih izkušenj, saj imajo tovarne povsod v Evropi. »Sem smo prišli zaradi Perlesa. Če bi ta izjemna tovarna stala v Avstriji ali Nemčiji – odlično. Stoji pa tukaj in nikamor je ne moremo odnesti. Naj povem le en primer. V Nemčiji je bilo ogroženih 7500 delovnih mest v tovarni, ki izdeluje tovornjake. Vlada je ukrepala takoj in ponudila subvencije za krajši delovni čas zaposlenih za obdobje prestrukturiranja podjetja. Tu pa nič,« je bil zelo iskren Christian Buechl.