Čisti dobiček je znašal šest milijonov funtov, potem ko je v enakem obdobju lani dosegal 820 milijonov funtov. Prihodki koncerna so se znižali za 4,4 odstotka na 34 milijard funtov.

Tesco je prejšnji mesec šokiral vlagatelje, ko je razkril, da je bil njegov dobiček v prvem polletju občutno precenjen. Neodvisna revizija družbe Deloitte je pokazala, da je bila javnosti sporočena za kar 263 milijonov funtov višja številka od dejanske.

Zaradi te napake v koncernu padajo glave. Tako je danes odstop napovedal predsednik Tesca Broadbent. "Razkrito dogajanje globoko obžalujemo," je zapisal v izjavi.

Tesco je od razkritja napake pri izračunavanju dobička suspendiral osem visokih menedžerjev. Preiskava dogajanja poteka pod budnim očesom pred kratkim imenovanega izvršnega direktorja Davea Lewisa. Lewis je v Tesco prišel iz Unileverja in na čelu britanskega trgovca, ki se bori z vse močnejšo konkurenco na britanskem in evropskem trgu, zamenjal Phillipa Clarka.

"To je za nas zelo zahtevno obdobje," je poslovanje komentiral Lewis. "Pogoji za poslovanje so zahtevni in dobičkonosnost je pod pritiskom. Se pa s temi izzivi soočamo s položaja velike tržne moči," je dodal.

Tesco je tretja največja trgovska veriga na svetu, po ameriškem Wal-Martu in francoskem Carrefourju.