Pascal Saint-Amans, ki pri OECD vodi področje davkov, je danes poudaril, da se je o potrebi po zaustavitvi spornih praks podjetij strinjalo 44 držav, ki predstavljajo 90 odstotkov svetovnega gospodarstva. Podjetja namreč izkoriščajo različne davčne režime z namenom čim bolj zmanjšati svoje davčno breme. Takšne strategije so pogosto povsem zakonite, a v nasprotju z namenom zakonodaje.

Akcijski načrt OECD vsebuje sedem točk, ki naj bi zagotovile, da podjetja plačajo svoje davke tam, kjer ustvarijo dobičke. Med drugim želi okvir podjetjem preprečiti, da bi izkoriščala sporazume o izogibanju dvojni obdavčitvi na način, da se izognejo plačilu dajatev v obeh državah.

Vroča tema po izbruhu krize

Izogibanje plačevanju davkov je postalo vroča tema po izbruhu globalne finančne in gospodarske krize. Države so namreč takrat začele intenzivno iskati možnosti, kako napolniti prazne blagajne. Na tapeti v EU so se med drugim znašli Apple, Starbucks in Fiat, ki naj bi svoje davčno breme neupravičeno zniževali prek sklenjenih dogovorov z Irsko, Nizozemsko in Luksemburgom.

Tudi Mednarodni denarni sklad (IMF) je opozoril, da početje multinacionalk škodi razvitim gospodarstvom, ki se že tako borijo s številnimi težavami.

Eno od področij, ki jih obravnava novi zakonodajni okvir, je področje tako imenovanih transfernih cen - cen, ki si jih med seboj zaračunavajo podružnice iste multinacionalke v različnih državah. Te cene je mogoče prilagajati na način, da se večina dobička ustvari v državi z ugodnim davčnim režimom.

Razprava o predlogu konec tedna na vrhu G20

Preprečiti želi tudi na primer prenašanje patentnih pravic na poštne nabiralnike v davčnih oazah ter kupovanje manjših konkurentov v tujih državah z namenom preseliti sedež podjetja. Prav tako OECD predlaga ponoven razmislek o pravilu, v skladu s katerim lahko ima podjetje v neki državi skladišče, ne da bi postalo davčni zavezanec v tej državi.

O predlogih OECD bo razprava tekla na srečanju skupine G20 v Avstraliji ta konec tedna. Gre za doslej najbolj odločno napoved boja proti spornim praksam podjetij, ki so po svetu sprožile tudi obsežne proteste in številne parlamentarne preiskave in razprave.