V mesecu dni bo znano, ali bo T2 nadaljeval poslovanje v stečajnem postopku ali pa bo »cerkveni« operater nedolgo po praznovanju 10. obletnice ugasnil.

Po tistem, ko je okrožno sodišče v Ljubljani razglasilo stečaj T2, se bo danes na sedežu družbe na Verovškovi ulici v Ljubljani mudila upraviteljica Danica Čuk. Tej so namreč zaupali vodenje tega zahtevnega postopka. Z dosedanjim poslovodstvom bo opravila primopredajo in od pristojnih služb pridobila vse potrebne informacije, da bo lahko več kot 175.000 naročnikov T2 po vsej Sloveniji še naprej nemoteno dostopalo do svojih storitev.

Naslednji dnevi bodo po besedah poznavalcev odločilni, saj bo morala Čukova z ekipo prevzeti vajeti v T2, že do sredine oktobra pa bo morala podrobno preučiti aktualno poslovanje T2 in se odločiti: ali bi ga bilo bolj smiselno ohraniti pri življenju in ga nato prodajati kot poslovno celoto ali pa je za stečajno maso T2 ceneje ustaviti poslovanje in v izogib dodatnim stroškom predvidoma že z zaključkom naslednjega meseca odklopiti naročnike.

Njena odločitev bo pomembna tudi za več kot 300 zaposlenih v T2. Z njimi se bo Čukova sestala in vsaj delu od njih ponudila zaposlitev za določen čas. Ne nazadnje ima T2 vzpostavljene lastne podporne službe (računovodstvo, prodaja...), brez katerih T2 ne more poslovati. V družbo lahko pripelje in zaposli tudi lastno ekipo, ki bi v njenem imenu vodila posle.

V prid temu, da bi Čukova lahko ohranila zdravo jedro T2, govori njegovo poslovanje. Čeprav je daleč od načrtov, ustvarja pozitiven, vedno višji denarni tok iz poslovanja (EBITDA). Lani je presegal 12 milijonov evrov, v letošnjem prvem polletju pa je ob večjem vlaganju znašal blizu šest milijonov evrov. Tudi sicer najpomembnejšo vrednost podjetja T2 predstavljajo uporabniki, brez katerih je optično (in drugo) omrežje praktično brez vrednosti. V mestih in na bolj gosto poseljenih območjih, kjer je T2 gradil omrežje, namreč vlada velika konkurenca in bi bilo »mrtvo« premoženje manj zanimivo za potencialnega prevzemnika.

Kljub temu imajo nekateri pomisleke glede izbrane stečajne upraviteljice, ki naj bi v imenu upnikov reševala T2. Skrbi jih njeno pomanjkanje izkušenj in potencialna prezasedenost. Čukova, ki je sicer po poklicu odvetnica in ima svojo pisarno, trenutno vodi kar 67 različnih insolvenčnih postopkov. Med njimi so večinoma osebni stečaji, pri redkih podjetjih pa gre za manjše pravne osebe z majhnim ali ničnim premoženjem. Tudi drugače je izkušenejši upravitelji domala ne poznajo in se v treh letih, kar Čukova opravlja funkcijo, z njo niso srečali. Opozarjajo tudi, da takšni stečajni postopki zahtevajo vsakodnevno udeležbo upravitelja.

»Ni me strah vodenja stečajnega postopka T2,« jim odgovarja Čukova in izpostavlja svojih kar 13 let poslovnih izkušenj v gospodarstvu. Po njenih navedbah ima T2 vzpostavljene lastne službe, kar ji bo olajšalo vodenje postopka. Za primer T2 bodo organizirali tudi posebno ekipo. Obenem zagotavlja: »Odvetniški posel ne bo vplival na to.«

Če se bo Čukova odločila za ohranitev zdravega jedra in nadaljnje poslovanje T2, bo pred težkimi nalogami. Najprej bo morala preučiti in se na novo dogovoriti o pogodbah s poslovnimi partnerji, kot so Telekom Slovenije in drugi operaterji. Z njimi ima T2 na primer sklenjene pogodbe o medomrežnem povezovanju. Pri pogajanjih z največjimi konkurenti pa bi se lahko zataknilo. Ker je T2 v stečaju, bi lahko ti zavrnili podpis novih pogodb ali pa bi drastično poslabšali pogoje. S tem bi lahko pomembno ovirali poslovanje T2 in prišli do njegovih naročnikov.

Po opozorilih več virov bi lahko težavo predstavljala tudi morebitna prekinitev pogodb z distributerji televizijskih pravic. Če bi šlo za dvostransko neizpolnjene pogodbe in bi jih v T2 odpovedali, bi morali škodo poplačati v breme stroškov stečajnega postopka. O višini predvidenih odškodnin priča podatek, da so Eurosport, Walt Disney, Fox, Travel Channel, MGM in druga tuja podjetja ravno zaradi tega v prisilni poravnavi prijavljala od 85.000 do skoraj milijona evrov visoke terjatve.