Nezadovoljstvo z bančnim sistemom

Obsedenost z dobičkom, korupcija in slabo obvladovanje tveganja so povzročili izjemno nezadovoljstvo z bančnim sistemom, ki ne ponuja prave alternative, zato so v Slovenski fundaciji za trajnostni razvoj, Umanoteri in zadrugi eTRI po besedah sogovornikov začeli s projektom Pravična banka.

Kakšen je model etičnega bančništva, ki je v nekaterih evropskih državah prisoten že več let, je povzel Jonas Sonnenschein iz Umanotere. "Pravične, etične oz. trajnostne banke so banke, ki posojila dodeljujejo za zagotavljanje socialne, okoljske in/ali kulturne koristi v realnem gospodarstvu, kot za obnovljive vire energije, ekološko kmetijstvo, trajnostno gradnjo in obnovo, zdravstvo, izobraževanje," je pojasnil.

Kot je dodal, so ponavadi te banke organizirane v obliki zadruge, zato ima vsak komitent en glas o dodeljevanju posojil, vsi podatki o posojilih pa so javni in transparentni.

Idejo o ustanovitvi pravične banke podpira visok delež prebivalstva

Po podatkih javnomnenjske raziskave Inštituta za analizo trga in medije Mediana idejo o ustanovitvi pravične banke podpira visok delež prebivalstva. Razmislek o njeni ustanovitvi je zato potreben in na mestu, a potrebujemo še veliko osveščanja in več zaupanja, je dejala Maša Muster iz Mediane.

Po raziskavi idejo ustanovitve podpira 71 odstotkov anketirancev, skoraj 82 odstotkov pa bi v taki banki (zelo) verjetno odprlo osebni račun. Tisti, ki tega ne bi storili, kot največji problem izpostavljajo pomanjkanje zaupanja v koncept pravične banke in slabo informiranje. Prav informiranje in osveščanje javnosti ter posledično povečanje zaupanja so ključni za uspešno integracijo pravične banke kot nove finančne institucije v slovenskem okolju, ocenjujejo v Mediani.

Poleg informiranja bo nadaljnji korak zadruge eTRI v razvoju pravične banke povezovanje z lokalnimi oblastmi, podjetji in tujino. Več bo znano jeseni, pravi direktorica eTRI Lenka Puh, načrtujejo pa ustanovitev zadruge, podpisovanje pisem o nameri ter pridobivanje finančne in predvsem strokovne pomoči. Za ustanovitev pravične banke je potrebnih dobrih pet milijonov evrov kapitala.