DBS potrebuje še dva milijona evrov

Obstoječi delničarji Deželne banke Slovenije (DBS) so v prvem krogu dokapitalizacije vpisali in vplačali za dva milijona evrov novih delnic. To nakazuje, da so se za sodelovanje pri dokapitalizaciji odločile praktično zgolj zadruge, ki obvladujejo nekaj več kot polovico lastništva, preostali delničarji pa so se predkupni pravici odpovedali. V drugem krogu dokapitalizacije, ki se izteče konec letošnjega leta, morajo v DBS zbrati še dodatna dva milijona evrov svežega kapitala, ki naj bi jim ga prav tako zagotovile zadruge.

Pred Slovenijo vzdržna odprava primanjkljaja

Ocene osnutkov proračunskih načrtov članic EU, ki jih je pripravila evropska komisija, so včeraj potrdili tudi finančni ministri evropskih držav. Slovenski osnutek je pretežno skladen z evropskimi pravili, država pa mora sedaj zagotoviti pravočasno in vzdržno odpravo presežnega primanjkljaja v letu 2015.

Delničarji za prodajo dveh letal Adrie

Predlog uprave Adrie Airways o prodaji dveh letal ter njun vnovičen najem so delničarji na včerajšnji skupščini potrdili. Adria naj bi tako lažje poplačala posojila ter si izboljšala likvidnost in boniteto.

Šinko v osebni stečaj

V osebnem stečaju je končal ljubljanski podjetnik Zdravko Šinko, vpleten v posle z zemljišči po Ljubljani, ki so z novim prostorskim načrtom Mestne občine Ljubljana postala zazidljiva. Njegovi podjetji Vaz in Tabia sta se znašli tudi pod parlamentarno preiskavo zaradi domnevno spornih nepremičninskih poslov. Šinkov stečaj je dosegel Hypo Leasing, ki je prijavil za 1,4 milijona evrov terjatev. Vsega skupaj ima Šinko za več kot 7,7 milijona evrov dolgov in po ocenah za slabih 170.000 evrov premoženja.

Pripravila Jan Bratanič in Tomaž Modic