Odhajajoča vlada: privatizacija se nadaljuje

Vlada, ki je v začetku julija sprejela sklep, da se v času do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti noben postopek privatizacije, ki ga vodi SDH, obenem se ne bi smeli začenjati novi postopki prodaje državnih naložb, je včeraj sporni sklep odpravila. Obenem je naložila ministrstvu za finance, naj v sodelovanju s SDH do začetka septembra pripravi pregled pogojev prodaje kapitalskih naložb v državah EU z vidika nefinančnih zavez, med drugim zaščite obstoječih delovnih mest.

Lastniki Letrike bi dividende še pred prevzemom

Čeprav je nemški Mahle Group konec junija podpisal pogodbo za nakup večinskega deleža v Letriki, bodo lastniki šempetrske družbe čez slab mesec dni na skupščini odločali o izplačilu visokih dividend. Društvo malih delničarjev MDS je namreč vložilo nasprotni predlog, po katerem bi Letrika izplačala vseh 5,4 milijona evrov bilančnega dobička oziroma 3,4 evra bruto na delnico. V sklicu skupščine delitev dividend ni predvidena. Modra zavarovalnica, ki je prodala svoj 14-odstotni delež, je medtem predlagala imenovanje treh novih nadzornikov, Urške Podpečan, Mihe Žejna in Sava Lovšina.

Novomeški TPV z 41-odstotno rastjo dobička

Polletna prodaja novomeške družbe TPV, dobavitelja avtomobilske industrije, je z 42,9 milijona evrov primerljivo lansko presegla za nekaj manj kot devet odstotkov. Predvsem se je okrepil njihov izvoz, družba pa je s polletnim dobičkom nekaj manj kot 1,1 milijona evrov svoj primerljivi lanski izid presegla za kar 41 odstotkov.

V Polzeli državni denar za zaposlene in material

Tovarna nogavic Polzela je po tem, ko je prejela 500.000 evrov državne pomoči, poravnala del obveznosti do nekdanjih zaposlenih in nekaterih upnikov, kot je od vodstva podjetja zahteval upravitelj prisilne poravnave. Zato je ta odstopil od namere za vložitev ugovora. Polzela bo pomoč države, ki vključuje polmilijonsko poroštvo, med drugim namenila za nabavo materialov.

Pripravila Tomaž Modic in STA