Že v petek o Mišičevem nasledniku?

Žito bi izplačalo 1,1 milijona evrov dividend

Na skupščini Skupine Žito, ki bo potekala 20. junija, bodo delničarji odločali o delitvi skoraj 26 milijonov evrov bilančnega dobička. Uprava bi za izplačilo dividend namenila 1,1 milijona evrov. Delničarji bodo ob tem odločali tudi o novem mandatu nadzornika Tomija Rumpfa.

Wiener Städtische rekordno

Ljubljanska podružnica zavarovalnice Wiener Städtische, ki je del skupine Vienna Insurance Group, je lani ustvarila petodstotno rast obračunanih premij, ki so znašale 24,4 milijona evrov. Hkrati je dosegla doslej najvišji dobiček pred davki v višini 6,4 milijona evrov.

Napredek v sporu Ukrajine in Rusije

Ruski minister za energetiko Aleksander Novak in evropski komisar za energijo Günther Oettinger sta včeraj v Bruslju dejala, da je rusko-ukrajinski plinski spor korak bliže razrešitvi. Grožnje Rusije, da bo z junijem ustavila vse pošiljke plina, če Kijev ne bo poravnal 3,5 milijarde dolarjev dolgov, naj bi bile nekoliko manj resne, vendar do končnega dogovora še ni prišlo.

Deutsche Bank v Katar po milijarde evrov

Deutsche Bank se je po svež kapital v postopku osem milijard evrov vredne dokapitalizacije odpravila kar k družini katarskega emirja. Doslej je zbrala 1,75 milijarde evrov, pri čemer je celotno izdajo delnic kupil investicijski holding katarske emirjeve družine, Paramount Holding Services. Banka naj bi izdala še do 300 milijonov novih delnic, s katerimi želi zbrati okoli 6,3 milijarde evrov. Prednost pri vplačilu bodo imeli obstoječi delničarji, zopet naj bi sodelovali tudi vlagatelji iz Katarja.

ECB morda že junija v izredne ukrepe

Zaradi nizke inflacije je iz Evropske centralne banke (ECB) prišel nov namig o skorajšnjem dodatnem mehčanju denarne politike. »Verjetnost, da bo svet ECB na prihodnjem zasedanju junija sprejel nove ukrepe, se je občutno povečala,« je dejal član izvršilnega odbora ECB Yves Mersch.

Pripravila Jan Bratanič in STA