Živko odhaja iz Petrola

Janez Živko z marcem prihodnje leto zapušča upravo Petrola, v kateri je bil doslej zadolžen za področje financ. Po naših neuradnih informacijah naj bi Živko novo službo našel v investicijski družbi Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki je pred kratkim kupila Telemach, sedaj pa naj bi se potegovala tudi za prevzem Pivovarne Laško. Informacije, da zapušča upravo Petrola, smo pri Živku preverjali že pred dvema tednoma, a se na naše klice in tekstovna sporočila ni odzival. Predsednik nadzornega sveta Petrola Tomaž Kuntarič pa nam je dejal, da s tem ni seznanjen.

Rusija ustavila Južni tok

Rusija je prekinila svoj več milijard evrov vreden projekt izgradnje plinovoda Južni tok, ki bi moral potekati tudi čez našo državo. »To je to. Projekt je končan,« je včeraj povedal prvi mož ruskega energetskega giganta Gazprom Aleksej Miller in za odločitev okrivil EU, ki da je blokirala projekt. S plinovodom bi ruski plin prek Črnega morja dosegel južno Evropo. Vrednost projekta je bila sicer ocenjena na okoli 16 milijard evrov, pri čemer naj bi naložba v Sloveniji dosegla okoli milijardo evrov.

Dve zavarovalnici kapitalsko neustrezni

Slovenske zavarovalnice so na evropskih zavarovalnih obremenitvenih v povprečju izkazale 80-odstotni presežek kapitala nad zahtevanim v okviru nove zavarovalniške direktive Solventnost II, ki se bo začela uporabljati 1. januarja 2016. Kljub temu dve zavarovalnici – kateri, ni znano – nista izkazali kapitalske ustreznosti. Njun skupni primanjkljaj je znašal štiri milijone evrov.

Aerodrom s padcem dobička

Aerodrom Ljubljana, ki je v lasti nemškega Fraporta, je v prvih desetih mesecih ustvaril 27,6 milijona evrov prihodkov, kar je 1,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Zaradi slabitve naložbe v Adria Airways Tehniko pa je čisti dobiček upadel za 38 odstotkov, na 3,68 milijona evrov.

DUTB prodaja terjatve do Finetola

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodaja del svojih terjatev do družbe Finetol v stečaju. Vrednost paketa terjatev, ki je naprodaj, je bila na dan 24. november skoraj 846.000 evrov.

Cetis do 44 odstotkov EGP

Celjski Cetis je na podlagi nakupne opcije in kupoprodajne pogodbe, sklenjene z Gorenjskim tiskom, pridobil nekaj več kot 44-odstotni lastniški delež v družbi EGP. Ta proizvaja embalažo za prehrambno, farmacevtsko in kemično industrijo.

Adris grupa v iskanje partnerja za TDR

Del Tvornice duhana Rovinj (TDR), ki je del hrvaške Adris grupe, bi lahko bil na prodaj. Nadzorni svet Adris grupe je na dnevni red skupščine, ki bo potekala 20. januarja, uvrstil točko o strateškem prestrukturiranju dela premoženja hrvaške skupine. S tem bi se lahko začelo iskanje strateškega partnerja.

BayernLB blokira prodajo balkanskega Hypa

Prodaja bank v jugovzhodni Evropi, tudi Sloveniji, ki naj bi jih koroška finančna skupina Hypo Alpe Adria International prodala ameriškemu investicijskemu skladu Advent International, je zastala. Do 27. novembra opolnoči, ko se je iztekel zadnji rok za prodajo, do te ni prišlo. Bayerische Landesbank, nekdanja večinska lastnica Hypa, danes pa nasprotnica iz sodnih procesov, ni prižgala zelene luči za prodajo.

Pripravila Jan Bratanič in STA