Banke in Hit z dogovorom o reprogramu

Hitova uprava je po več mesecih pogovorov s konzorcijem šestih bank upnic, ki ga vodi Nova KBM, končno dosegla dogovor o reprogramiranju 90 milijonov evrov finančnih obveznosti do leta 2020. Banke so s tem potrdile načrt prestrukturiranja Hita, v katerem so prepričani, da banke hkrati soglašajo tudi z načrti za nadaljnji razvoj novogoriške družbe. Prve ocene letošnjega poslovanja kažejo, da rezultati sledijo načrtovanim, pred Hitom pa sta še dva ključna meseca. Novogoriška igralniška družba je sicer lani ob osemodstotnem padcu prihodkov zabeležila 2,3 milijona evrov dobička iz poslovanja. Oba kazalnika naj bi bila letos višja.

Letrika z višjimi prihodki, a nižjim dobičkom

Skupina Letrika, katere novi nadzorni svet se je včeraj sestal na konstitutivni seji, je v prvih devetih mesecih letos ustvarila skoraj 185 milijonov evrov prihodkov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je hkrati znižal za 7,2 odstotka na 7,6 milijona evrov. Še slabši pa so obeti za zadnje četrtletje, v katerem se kaže padec povpraševanja, zaradi česar Letrika letos ne bo izpolnila svojega poslovnega načrta.

Telekom prodal delež v Gibtelecomu

Kot smo napovedali, je Telekom Slovenije prodal donosno naložbo v Gibraltarju. S tamkajšnjo vlado je včeraj podpisal 47,7 milijona evrov vredno pogodbo o prodaji 50-odstotnega deleža v družbi Gibtelecom Limited. Posel bo predvidoma končan decembra. Telekom je delež v Gibtelecomu kupil leta 2007, in sicer od ameriške družbe Verizon International, zanj pa je odštel 36,8 milijona evrov. Do danes si je v obliki dividend izplačal več kot 25 milijonov evrov.

Nekdanji delavci Javorja hočejo svoj denar

Več kot 50 nekdanjih delavcev v Javorju Pivka, ki so junija 2012 izgubili zaposlitev, opozarja, da kljub obljubam do danes niso prejeli zadnjih plač, regresa in odpravnin. Na podlagi sodne poravnave z likvidacijskim upraviteljem Milanom Šilcem iz aprila letos bi moral Javor septembra začeti obročno odplačevati dolg, vendar se to ni zgodilo. Šilc očitke bivših zaposlenih zavrača in zagotavlja, da bodo v celoti poplačani. Zamudo opravičuje z januarskim žledom.

Zavrnjen predlog likvidacije premogovnika

Včerajšnja skupščina Premogovnika Velenje, ki sta jo zahtevala delničarja MP Naložbe iz Ljubljane in Towra iz Luksemburga, je zavrnila njun predlog o likvidaciji rudnika. Zavrnjen je bil tudi predlog o vložitvi tožbe proti članom vodenja, nadzora in tretjih oseb za povrnitev škode, ocenjene na 17,4 milijona evrov.

ZM z novim članom uprave

Robert Ciglarič je postal nov član uprave Zavarovalnice Maribor. Do nedavna je bil v nadzornem svetu kot predstavnik delavcev.

Pripravila Jan Bratanič in STA