Triglav na borzi požel rekordni dobiček

V osnovni zavarovalniški dejavnosti je Triglav posloval ravno nasprotno. Skupina je beležila 820 milijonov evrov oziroma za več kot dva odstotka manj čistih prihodkov od zavarovalnih premij. Čisti odhodki za škode so medtem znašali slabih 595 milijonov evrov in bili večji za štiri odstotke. Nekaj višji v primerjavi z letom 2013 so bili tudi obratovalni stroški skupine Triglav. Na ravni matične slovenske družbe je Triglav posloval še nekoliko slabše. Prihodki od premij so bili za tri odstotke nižji, odhodki za škode pa so se povečali za kar šest odstotkov.

Kljub temu je skupina Triglav, kot že rečeno, dosegla izjemno visoke donose od finančnih naložb, kar za 285 odstotkov višje kot leto prej. Znašali so 132,1 milijona evrov, med drugim na račun prodaje delnic Letrike in Aerodroma Ljubljana. Glede na to, da so v matični družbi zabeležili manjši padec čistega dobička, gre sklepati, da je Triglav bolje posloval v svojih hčerinskih družbah v tujini.

Dobiček NKBM na račun davkoplačevalcev

Krčenje posojil in dobički na račun državne sanacije bank. To je kratek povzetek lanskega poslovanja Nove KBM, ki je imela konec lanskega leta le še 1,7 milijarde evrov danih posojil nebančnim strankam. To je 230 milijonov evrov manj kot konec leta 2013 in 3,2 milijarde evrov manj kot na vrhuncu njene moči leta 2009.

Skupina NKBM je lani sicer ustvarila 42 milijonov evrov čistega dobička, vendar je to skoraj izključno posledica 870-milijonske državne dokapitalizacije ter strmega znižanja obrestnih mer na depozite. Lani so namreč plačali le dobrih 50 milijonov evrov obresti, kar je skoraj polovica manj kot leta 2013, medtem ko so samo s prodajo finančnih naložb ustvarili okoli 20 milijonov evrov dobička. Dodatnih 16 milijonov evrov prihodkov so jim prinesle tudi obveznice Družbe za upravljanje terjatev bank, le nekoliko manj pa sprostitve rezervacij. Brez teh učinkov bi torej NKBM ponovno poslovala z izgubo.

Podobno kot v NLB se tudi uprava Nove KBM, ki jo po novem vodi Robert Senica, hvali z znižanjem operativnih stroškov. Ti so se od leta 2011 na ravni skupine znižali za 17 odstotkov, vendar se jim je v enakem obdobju obseg posojil nebančnim strankam znižal za visokih 50 odstotkov.

Pripravila Tomaž Modic in Matjaž Polanič