Banke z dobičkom

Domače banke so v prvih petih mesecih letos ustvarile 106 milijonov evrov dobička iz poslovanja. Tudi maja se je nadaljevalo krčenje posojil podjetjem, kreditna aktivnost pri gospodinjstvih pa je stagnirala, z izjemo 1,1-odstotne rasti obsega stanovanjskih posojil.

KPL naprodaj septembra

Cestno podjetje Ljubljana (CPL) v stečaju bo na dražbi 25. septembra prodajalo stoodstotni delež v družbi KPL, in sicer po izklicni ceni 6,24 milijona evrov. Interesenti morajo varščino v višini 10 odstotkov izklicne cene vplačati vsaj en delovni dan pred dražbo.

Riko Ribnica z dobičkom

V Riku Ribnica, kjer so lanskega februarja v proizvodni hali zaradi teže snega ostali brez strehe nad glavo, so kljub temu poslovali z dobičkom v višini 78.000 evrov. Letošnjega septembra se selijo v novo proizvodno halo, vredno 500.000 evrov, dotlej pa bodo delali v najetih prostorih. Letos načrtujejo 5,7 milijona evrov prihodkov in kosmati dobiček v višini 400.000 evrov.

Delničarji Thermane o novem nadzorniku

Na skupščini Thermane, ki bo potekala 29. avgusta, bodo delničarji seznanjeni z insolventnostjo družbe, nato pa bodo odločali o podelitvi razrešnice upravi in nadzornikom. Hkrati se bodo seznanili tudi z odstopom Gregorja Bajraktarevića iz nadzornega sveta in glasovali o imenovanju Aleša Novosela za novega nadzornika.

Rekordni dolg Hrvaške

Hrvaški bruto zunanji dolg je ob koncu prvega letošnjega četrtletja dosegel že 46,4 milijarde evrov ali 108,1 odstotka BDP, kar je rekordna raven. Obveznosti do tujine so se v prvih treh mesecih zvišale za 800 milijonov evrov ali za 1,7 odstotka, in to predvsem zaradi rasti zadolženosti podjetjih v zasebnem sektorju. Za primerjavo, slovenski bruto zunanji dolg je znašal ob koncu maja 43,6 milijarde evrov ali skoraj 125 odstotkov BDP.

Marina Portorož ne bo delila dobička

Na ponedeljkovi skupščini delničarjev Marine Portorož se je družba Terme Četež kot edina lastnica odločila, da ostane dobrih 2,5 milijona evrov bilančnega dobička nerazporejenega. Edina delničarka se je hkrati seznanila z odstopno izjavo Francija Zavrla in imenovala Sebastjana Selana za novega člana nadzornega sveta.

Pripravila Jan Bratanič in STA