Banke slabše kot avgusta, obseg kreditiranja se krči

Banke so se tudi septembra razdolževale do tujine, zaradi česar se je bilančna vsota znižala za 770 milijonov evrov na slabih 39 milijard evrov. Medtem ko rasteta tako obseg vlog kot posojil gospodinjstvom, se še naprej krčita obseg kreditiranja gospodarstva in tujcev. Zaradi povečanega obsega oslabitev in rezervacij je dobiček bank pred davki od začetka leta do konca septembra dosegel 121 milijonov evrov, kar je 16 milijonov evrov manj kot ob koncu avgusta.

Fiskalno pravilo bo začelo veljati leta 2016

Finančni minister Dušan Mramor je včeraj poslancem koalicijskih strank predstavil delovni osnutek zakona o fiskalnem pravilu, ki bi ga moral državni zbor sprejeti sicer že novembra lani. Zakon naj bi veljal šele pri načrtovanju proračuna za leto 2016, primanjkljaj pa bi odpravljali postopno, predvidoma štiri do pet let.

Plama-Pur med delničarje 2,5 milijona evrov

Delničarji Plama-Purja, med katerimi je s 50-odstotnim deležem največji AG, so na včerajšnji skupščini odločili, da se za izplačilo dividend nameni 2,5 milijona evrov ali 3,64 evra bruto na delnico. Preostalih 3,2 milijona evrov bilančnega dobička ostane nerazporejenega. Manjšinska delničarja Plasta in Termoplasti-Plama sta bila ob tem znova neuspešna s predlogom, da bi namesto Marjance Drame in Bojana Vinkoviča v upravnem odboru sedela direktor in lastnik Plaste Franc Frelih in Jože Ceglar, direktor Termoplasti-Plame, katere večinski lastnik je Plast. Napovedala sta izpodbojno tožbo.

Mol bi 260-milijonsko dividendo Ine

Madžarski energetski koncern Mol je od uprave hrvaške Ine zahteval sklic izredne skupščine, na kateri bi odločali o izplačilu izredne dividende v skupni višini dveh milijard kun (260 milijonov evrov). Mol, ki ima v Ini 49-odstotni delež, bi si dividendo izplačal iz zadržanih dobičkov, saj je Ina lani ustvarila Ina je lani ustvarila za okoli 210 milijonov evrov izgube.

Gospodarska rast ZDA večja od pričakovanj

Gospodarska rast ZDA je bila v tretjem četrtletju letos 3,9-odstotna, kaže danes objavljena druga ocena. Prva ocena je kazala na 0,4 odstotne točke počasnejšo rast. Rast ameriškega bruto domačega proizvoda (BDP) je bila v tretjem trimesečju večja od pričakovanj, saj so analitiki napovedovali, da bo ta le 3,2-odstotna.

Apple presegel 700 milijard dolarjev

Apple, ki je že tako največja svetovna družba po tržni kapitalizaciji, raste na krilih prodajnih dosežkov zadnjih naprav. Včeraj so njegove delnice zrasle na 119,6 dolarja, s čimer je njegova vrednost na borzi presegla 700 milijard dolarjev. S tem je 1,7-krat večji od najbližjega zasledovalca, energetskega velikana Exxon Mobil.

Pripravila Jan Bratanič in STA