Šrotova Atka-Prima bo morala plačati 13,3 milijona evrov

Okrožno sodišče v Celju je prisodilo v prid Pivovarni Laško in družbi Atka-Prima Boka Šrota naložilo povračilo 13,3 milijona evrov škode. Toliko je bila namreč Pivovarna Laško oškodovana zaradi nakupa predragih delnic Thermane ter posojil Infondu Holdingu in Centru Naložbam. Tožbo so v Pivovarni Laško vložili v začetku leta 2011, sodba pa še ni pravnomočna. Možnosti, da bi Laščanom škodo uspelo izterjati, praktično ni. Atka-Prima je imela namreč konec lanskega leta le še za 1,4 milijona evrov premoženja in skoraj 400.000 evrov negativnega kapitala.

Maja padec vrednosti gradbenih del

Vrednost gradbenih del se je maja po dveh mesecih rasti glede na predhodni mesec znižala, in sicer za skoraj štiri odstotke. Vrednost del na stavbah je bila višja za 2,7 odstotka, vrednost del na gradbenih inženirskih objektih pa nižja za 7,8 odstotka. Na letni ravni se strma rast vrednosti gradbenih del še naprej nadaljuje, maja je bila kar 42-odstotna. V prvih petih mesecih je bila na letni ravni višja za dobrih 39 odstotkov, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Modra delničarjem 1,8 milijona evrov

Na skupščini Modre zavarovalnice, ki je prek Kapitalske družbe (Kad) v lasti države, so delničarji včeraj sklenili, da se bilančni dobiček v višini 1,84 milijona evrov v celoti uporabi za izplačilo dividend. Skupščina je ob tem upravi in nadzornemu svetu podelila razrešnico.

Ahčinova začasno na čelu finančne uprave

Finančno upravo, ki bo 1. avgusta nastala z združitvijo davčne in carinske službe, bo kot vršilka dolžnosti generalne direktorice vodila Jana Ahčin, generalna direktorica davčne uprave. Na tem položaju bo do imenovanja generalnega direktorja finančne uprave, ki bo sledilo opravljenemu natečajnemu postopku, vendar za največ šest mesecev. Položaj bo zasedla danes.

Naložba Radenske že s polno paro

Radenska je v to poletno sezono vstopila s proizvodnjo v polnem zagonu na novem pihalno-polnilnem bloku za proizvodnjo embalaže iz PET. Vrednost naložbe je bila 2,1 milijona evrov. Že od druge polovice junija se na novi polnilni liniji polnita predvsem radenska classic in radenska light z zmogljivostjo 12.000 plastenk na uro.

Carlosu Slimu kontrola Telekoma Austrie

Mehičan Carlos Slim, eden najbogatejših zemljanov, je postal večinski lastnik Telekoma Austria, pod katerega okrilje sodi tudi slovenski Simobil. Telekomunikacijski velikan America Movil, katerega lastnik je Slim, je namreč povečal svoj delež v družbi Telekom Austria za dobrih 23 odstotkov in ima zdaj v lasti 50,8 odstotka avstrijskega telekomunikacijskega podjetja.

Yellenova: Obresti se lahko zvišajo hitreje

Guvernerka ameriške centralne banke Federal Reserve Janet Yellen je včeraj v ameriškem kongresu napovedala, da bi lahko začela zviševati obrestne mere hitreje od pričakovanj, saj se razmere na trgu dela izboljšujejo. Ključna obrestna mera ameriške centralne banke se sicer že od leta 2008 giblje med nič in 0,25 odstotka.

Pripravila Jan Bratanič in STA