Senica na vrh NKBM, Hauc brez odpravnine

Nadzorni svet Nove KBM je včeraj iz zdravstvenih razlogov s položaja predsednika uprave odpoklical Aleša Hauca. Hkrati je namesto njega imenoval Roberta Senico, do sedaj Haučevega namestnika v tričlanski upravi. Hauc, ki pred tem praktično tri mesece ni več opravljal funkcije prvega moža NKBM, je nadzornikom podal predlog za sporazumno razrešitev s položaja, ki bi mu lahko prinesla tudi do 322.000 evrov bruto odpravnine. Toda nadzorniki pod vodstvom Petra Kukovice so ga zavrnili. Ker so ga odpoklicali iz zdravstvenih razlogov, pa ni temelja za izplačilo odpravnine ali nadomestila za konkurenčno klavzulo. Uprava NKBM naj bi Haucu kljub vsemu ponudila novo pogodbo o zaposlitvi za drugo ustrezno delovno mesto.

Seway tik pred stečajem?

V podjetju Seaway Design je včeraj potekala dražba osnovnih sredstev, ki jo je za poplačilo dolga zahteval čistilni servis Burgar. To je bil še en v vrsti dogodkov, ki nakazujejo, da je nekdaj uspešna družba za razvoj in proizvodnjo plovil tik pred stečajem. Za družbo Seaway Yachts naj bi bil verjetno oklican prihodnji teden.

Padec donosnosti obveznic

Donosi na obveznice nekaterih evropskih držav so se v pričakovanju kvantitativnega sproščanja (QE), katerega začetek je za ponedeljek napovedala Evropska centralna banka (ECB), spustili na rekordno nizke ravni. Vlagatelji so za italijanske in slovenske desetletne obveznice včeraj zahtevali 1,32- in 1,16-odstotni donos.

Salus po dolgem času z rastjo prihodkov

Skupina Salus je lani po več zaporednih letih zniževanja prihodkov beležila njihovo 0,7-odstotno rast. Prihodki so dosegli 188,7 milijona evrov. Čisti dobiček skupine je zrasel za 67 odstotkov, na štiri milijone evrov.

Soklič ovadil vodstvo Thermane in DUTB

Celjski odvetnik Borut Soklič je v imenu nekaterih malih delničarjev Thermane Laško vložil kazenske ovadbe, saj menijo, da ne bi smelo priti do prisilne poravnave družbe, ki poteka že od oktobra lani. Ovadil je Thermano in predsednika uprave Andreja Bošnjaka ter DUTB in njenega izvršnega direktorja Janeza Škrubeja.

Pripravila Jan Bratanič in STA